Annons

Intensiva strider nära staden Bachmut

De intensiva striderna kring frontstaden Bachmut dundrar på i östra Ukraina.
Samtidigt larmar Nato om att det krävs mer vapen och ammunition för att de ukrainska styrkorna ska kunna pressa tillbaka de ryska anfallsvågorna.
Ukraina • Publicerad 13 februari 2023
En ukrainsk stridsvagn vakar vid fronten i Bachmut i östra Ukraina.Foto: Libkos/AP/TT
Invånare röjer undan bråte efter en rysk robotattack i Komysjevacha i länet Zaporizjzja. Bilden togs i fredags.Foto: Andrij Andrijenko/AP/TT

För västländerna är fortsatta vapenleveranser till Ukraina av stor vikt, konstaterade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på måndagen i Bryssel. Ju snabbare nya vapen, ammunition och reservdelar kan vara på plats, "ju fler liv kommer vi att rädda", var hans besked.

Strider pågår om olika samhällen i utkanten av den strategiskt viktiga staden Bachmut.

Annons

"Situationen är svår nära Soledar. Byn Paraskoviivka är under intensiv beskjutning och angrepp", skriver det ukrainska styret i ett uttalande citerat av nyhetsbyrån AFP.

Tillbakavisar Wagneruppgifter

Soledar, som ligger några kilometer från Paraskoviivka, intogs av ryska styrkor i januari efter att Ryssland försökt ta över staden i sex månader.

Den ryska Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin hävdade i helgen att soldater ur legoförbandet tagit kontroll över Krasna Hora nordöst om Bachmut.

Ukraina tillbakavisar uppgifterna på måndagen.

– Det stämmer inte. Striderna pågår där. Vi har kontrollen, säger en talesperson för Ukrainas militär till CNN.

Två huvudsakliga hot

Ryssland har antagligen två huvudsakliga hot att ta ställning till när man planerar framtida strider i Ukraina, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Det ena hotet som Ryssland överväger bedöms vara ett stort ukrainskt genombrott i länet Zaporizjzja. Det andra är ukrainska framgångar i Luhansk, skriver försvarsdepartementet i sin dagliga uppdatering.

Att avgöra vilket av dessa hot som ska prioriteras är sannolikt ett av Rysslands mest centrala dilemman, enligt departementet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons