Annons
Nyheter

Belarus benådar dissidents flickvän

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko har benådat Sofia Sapega, flickvän till den belarusiske journalisten och regimkritikern Roman Protasevitj.
Belarus • Publicerad 7 juni 2023
Sofia Sapega dömdes i fjol till sex års fängelse. Arkivbild.
Sofia Sapega dömdes i fjol till sex års fängelse. Arkivbild.Foto: Leonid Shcheglov/AP/TT

Sapega, som är 25 år gammal och rysk medborgare, dömdes i fjol till sex års fängelse efter att ha anklagats för bland annat uppvigling till "socialt hat" och våld eller hot.

Enligt Belarus statliga nyhetsbyrå Belta har landets diktator Aleksandr Lukasjenko nu undertecknat ett dekret om benådning som lämnats över till en delegation från Primorje, den ryska region som Sapega kommer från.

Annons

"Vår landsman Sofia Sapega fick en unik chans att börja sitt liv på nytt. Hon är fri efter min vädjan", säger Oleg Kozjemjako, guvernör i Primorje på Telegram tillsammans med en video från Belarus där han hälsar på Sapega.

– Det är inte mig du ska tacka, utan presidenten, säger han i klippet.

Sapega kommer nu att flyga tillbaka till Ryssland, enligt Kozjemjako.

Plan tvingades ned

Juridikstudenten Sofia Sapega greps tillsammans med sin pojkvän Roman Protasevitj under uppmärksammade former i maj 2021, efter att flygplanet de reste med tvingades ned i Belarus. Händelsen fördömdes internationellt.

Kort efteråt visades Protasevitj upp i en förmodat iscensatt intervju där han gråtandes och med blåmärken sade sig erkänna flera brott. Brottsanklagelserna – anstiftan till olika former av oroligheter – hade att göra med hans aktiviteter och engagemang i demokratirörelsens protester efter presidentvalet 2020.

Protasevitj benådad

Protasevitj var under flera år framträdande inom proteströrelserna i det slutna Belarus. Han var med och grundade nyhetstjänsten Nexta, som växte fram till en viktig och öppen plattform under massprotesterna 2020 och 2021, men som sedan blev stämplad som ett terrororgan av myndigheterna.

Protasevitj benådades den 22 maj i år efter att ha dömts till ett åtta år långt fängelsestraff bara några veckor tidigare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons