Annons
Nyheter

Belgien inför domstol för klimatpolitik

Belgien • Publicerad 16 mars 2021
En miljöaktivist i en ballong som användes under klimatdemonstrationer vid ett EU-möte i Bryssel den 10 december.
En miljöaktivist i en ballong som användes under klimatdemonstrationer vid ett EU-möte i Bryssel den 10 december.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Omkring 60 000 belgare står bakom en stämningsansökan mot landets regering som man anklagar för otillräcklig klimatpolitik.

Rättsprocessen inleddes på tisdagen vid en domstol i Bryssel.

Annons

Fallet, som drivs av föreningen Klimatzaak, följer på en liknande procedur i grannlandet Nederländerna som ledde till en dom mot den nederländska regeringen.

Gemensamt för fallen är att ländernas regeringar anklagas för att inte göra tillräckligt för att uppnå målen om utsläppsminskningar som sattes i Parisavtalet 2015.

I det belgiska fallet fokuserar anklagelserna specifikt på att regeringen inte lyckats minska landets sammanlagda koldioxidutsläpp med minst 25 procent till 2020, jämfört med utsläppsnivåerna 1990.

Klimatzaak vill även få domstolen att tvinga Belgien att uppfylla de mål som är en del av EU:s så kallade gröna giv.

Svarande i målet är Belgiens regering samt landets tre regionregeringar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons