Annons
Nyheter

Belgisk obligation ska pressa upp sparräntorna

Ekonomi • Publicerad 4 september 2023
Belgiens riksgäld försöker pressa upp sparräntorna hos landets banker med en ettårig obligation riktad direkt till hushåll, där kupongräntan hamnar över bankernas snittränta. Arkivbild
Belgiens riksgäld försöker pressa upp sparräntorna hos landets banker med en ettårig obligation riktad direkt till hushåll, där kupongräntan hamnar över bankernas snittränta. ArkivbildFoto: Michael Probst AP/TT

Belgiens riksgäld har emitterat ettåriga obligationer för totalt 21,9 miljarder euro (motsvarande drygt 260 miljarder kronor) som småsparare kan teckna, med en kupongränta på 3,30 procent.

Det är den största emissionen av denna typ av obligationer som någonsin gjorts i Belgien och det är en tydlig signal till belgiska banker att de har varit för långsamma med att höja sparräntorna på sina konton.

Annons

Syftet med emissionen är enligt ett uttalande från den belgiska riksgälden att stimulera konkurrens bland banker och få upp intresset för sparande bland hushåll.

Drygt 600 000 privatpersoner deltog i emissionen och kupongräntan kan jämföras med en snittränta på belgiska sparkonton på cirka 3,10 procent, enligt statistik från Europeiska centralbanken (ECB).

Liknande obligationer riktade direkt till hushåll har även getts ut i Italien, Storbritannien och Ungern i närtid och det kan bli aktuellt med en ny emission i Belgien redan i december, enligt riksgälden i Bryssel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons