Annons

Belysning vanligaste felet vid bilbesiktning

En positionslampa som inte fungerar – det är det vanligaste felet när bilar kontrollbesiktigas i Sverige.
I fjol underkändes 24 procent av samtliga bilar – en minskning jämfört med tidigare år.
Fordon • Publicerad 4 april 2019
Belysning som inte fungerar som den ska var det vanligaste felet vid kontrollbesiktning av bilar i fjol. Arkivbild.
Belysning som inte fungerar som den ska var det vanligaste felet vid kontrollbesiktning av bilar i fjol. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Belysning som inte fungerar var det vanligaste felet vid besiktning av bilar förra året, visar Transportstyrelsens sammanställning. Den allra vanligaste bristen var på positionslyktan, eller parkeringsljuset som det även kallas, där drygt 266 000 bilar blev underkända.

– Ska man resonera kring varför så kan det bero på att det är en lampa man sällan använder. Därför kan det vara svårt att se att den inte fungerar, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Annons

På andra plats bland de vanligaste felen är anmärkningar på halvljusen där över en kvarts miljon bilar underkändes.

– Det finns en trafiksäkerhetsaspekt här. Man ser betydligt sämre med en lykta än två, inte minst under den mörka tiden av året. Det kan vara avgörande i en allvarlig situation, säger Andersson.

Siffror visar även att det finns variationer i landet. Det län med minst anmärkningar är Gotland medan Västernorrlands län har flest.

Totalt genomfördes cirka 3 500 000 kontrollbesiktningar i fjol. 24 procent av bilarna blev underkända men det har blivit bättre.

– För några år sedan låg siffran på över 30 procent och vi har sett en minskning de senaste sju åren, säger Andersson.

Beri Zangana/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons