Bendtner uppför sig bra även utanför planen

Malmö FF-spelarna har inte pratat om Nicklas Bendtner.
Den skandalomsusade Köpenhamnsanfallaren var ändå på tapeten inför det nordiska Europa League-derbyt.
Fotboll • Publicerad 2 oktober 2019
FC Köpenhamns Nicklas Bendtner (till höger) under träningen på Stadion i Malmö inför torsdagens Europa League-möte med Malmö FF.
FC Köpenhamns Nicklas Bendtner (till höger) under träningen på Stadion i Malmö inför torsdagens Europa League-möte med Malmö FF.Foto: Andreas Hillergren/TT

Precis när transferfönstret skulle slå igen värvade FC Köpenhamn "hem" 31-årige Nicklas Bendtner. Anfallaren har aldrig spelat seniorfotboll i Danmark utan lämnade som 16-åring för Arsenal.

FCK:s norske tränare Ståle Solbakken är på skämthumör när han får frågor om Bendtners status inför torsdagens bortamöte med Malmö FF i Europa League.

– Vad menar du? På damfronten är det stabilt. Han anmäler sig tre gånger om dagen, säger Solbakken på presskonferensen innan han blev mer allvarlig.

Slog en taxichaufför

– Bendtner har varit en del av vår klubb i hela sin karriär och han har alltid tränat med oss när han har varit i bra och dåliga situationer. När han har varit på landslagssamling har han tränat med oss. Vi känner honom bra och han är väldigt enkel att jobba med, säger FCK:s norske tränare Ståle Solbakken.

Anfallaren, som står noterad för 81 danska A-landskamper och 30 mål, har under sin karriär varit lika omtalad för sina prestationer på planen som utanför. I fjol dömdes Bendtner exempelvis till att bära fotboja i 50 dagar efter en misshandel av en taxichaufför i Köpenhamn.

FCK – som har anfallarna Jonas Wind och Dame N'Doye skadade – letade egentligen efter en annan forwardstyp, men Bendtner blev nödlösningen när han satt i frysboxen uppe hos norska Rosenborg.

– Nicklas stod i kulisserna och än så länge har han uppfört sig bra både på och utanför planen, säger Solbakken.

När han kom till Köpenhamn i augusti hade han dock inte spelat en tävlingsmatch sedan i april.

– Så lite rost ska bort och alla som har varit borta från fotbollen behöver tid och det behöver Nicklas. Han gjorde ett fint inhopp i toppmatchen mot Midtjylland (0–0 i helgen) och var nära att bli matchvinnare, säger FCK-tränaren och fortsätter:

– Han jobbar på hårt i vardagen och jag är helt säker på att de (MFF) vet vad Nicklas står för när han kommer ut på planen.

"Fantastiskt duktig"

Inte mycket talar för att han kommer att starta på torsdagen mot Malmö i Europa League och MFF-spelarna har inte lagt någon större vikt vid Bendtner.

– Jag tycker att han är en av de bästa anfallarna vi har haft i dansk fotboll och när han är i toppform är han fantastiskt duktig, men jag tror inte att vi har snackat en enda gång om honom, säger Malmömittfältaren Anders Christiansen.

En dansk journalist frågar honom om han tror att Bendtner gör mål mot Malmö.

– Då ska han in på planen först och det tror jag inte händer.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.