Nyheter

Berlin stänger nöjeslivet för ovaccinerade

Berlin förbjuder från och med måndag ovaccinerade människor att besöka restauranger, barer, biografer och andra nöjesställen.
Tyskland • Publicerad 14 november 2021
Tyskland brottas med den högsta smittspridningen hittills sedan pandemin bröt ut och nu portas ovaccinerade från nöjesetablissemangen i Berlin. Arkivbild.
Tyskland brottas med den högsta smittspridningen hittills sedan pandemin bröt ut och nu portas ovaccinerade från nöjesetablissemangen i Berlin. Arkivbild.Foto: Christophe Gateau/AP/TT

I huvudstadsområdet kommer vuxna människor också att portas från alla utomhusevenemang med fler än 2 000 besökare, beslutade förbundslandet Berlins styre tidigare i veckan.

Landet brottas med den högsta ökningen av covid-19-fall hittills. Hälsomyndigheterna rapporterade under torsdagen 50 196 nya upptäckta fall, den fjärde dagen i rad där Tyskland har slagit rekord för nya infektioner.

Förbundskansler Angela Merkel uppmanade ovaccinerade människor att tänka om i ett videoinspelat tal på lördagen. Hon efterlyser en nationell insats för att bryta den fjärde våg av coronavirus som sveper över Tyskland.

– Svåra veckor ligger framför oss, och du kan se att jag är mycket orolig. Jag ber omgående alla som ännu inte har vaccinerats: vänligen ompröva det beslutet, sade Merkel i talet enligt Reuters.

Tyskland har fullvaccinerat 66,7 procent av sin befolkning, vilket lämnar en av tre personer oskyddad.

Sjudagarsfrekvensen – antalet personer per 100 000 som smittats under den senaste veckan – steg till 277,4 på lördagen, visar data från Robert Koch Institute. Rekordet i den tredje vågen av pandemin i december förra året var 197,6.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.