Annons
Nyheter

Berlusconi frikänd i "bunga-bunga"-mål

Den italienske politikern – tillika mediemogulen och miljardären– Silvio Berlusconi frikänns i en uppmärksammad muträttegång som pågått under sex års tid.
Italien • Publicerad 15 februari 2023
Den italienske politikern Silvio Berlusconi frikänns i en uppmärksammad muträttegång
Den italienske politikern Silvio Berlusconi frikänns i en uppmärksammad muträttegångFoto: AP/TT

Efter en sex år lång rättslig process frikändes den 86-årige skandalomsusade politikern och mediemogulen Berlusconi under onsdagen av en domstol i Milano på grund av brist på bevis, skriver den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Berlusconi, som är ledare för högerpartiet Forza Italia, stod åtalad för att i en tidigare rättegång ha mutat vittnen för att ljuga om vad som pågick under de så kallade "bunga-bunga"-fester som under många år arrangerades i mediemagnatens pampiga villa i Arcore utanför Milano.

Åtalade för mutbrott

Annons

Ytterligare 28 personer, däribland gäster från festerna, som stod åtalade för att ha tagit emot pengar och gåvor, frikändes av domstolen i brist på bevis.

Mest känd av dessa är den tidigare nattklubbsdansösen Karima el-Mahroug, som i italienska medier kallas för "Ruby rubacuori" (Ruby– hjärtekniperskan). El-Mahroug anklagades i en tidigare rättegång för att som 17-åring ha tagit emot pengar av Berlusconi i utbyte mot sexuella tjänster – en rättegång som slutade med att mediemogulen dömdes till sju års fängelse. Domen överklagades dock, varpå han friades i Italiens högsta domstol.

Skulle Silvio Berlusconi ha befunnits skyldig i dagens rättegång hade han dömts till sex års fängelse och tvingats betala 10 miljoner euro i böter.

Salvini: "Lycklig över frikännandet"

Berlusconis parti Forza Italia ingår tillsammans med Italiens bröder och Lega i den högerkoalition som med Giorgia Meloni i spetsen sedan september 2022 styr Italien. När dagens domslut, som direktsändes av italiensk tv, förkunnades reste sig också de medlemmar från Italiens bröder som var på plats i parlamentet och applåderade.

Beskedet hyllas även av landets utrikesminister Antonio Tajani, som i en tweet kallar det för "en fantastiskt nyhet". Även den italienske vicepremiärministern, tillika ledaren för Lega, Matteo Salvini välkomnar beskedet.

"Jag är lycklig över att Silvio efter år av lidande, förolämpningar och meningslösa tvister har frikänts", skriver Salvini på Twitter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons