Annons
Nyheter

Beslut: Abortpillerdomar frysta i USA

Högsta domstolen i USA meddelar att man temporärt fryser alla lägre domstolars beslut gällande det omstridda abortläkemedlet mifepriston.
Därmed är det tills vidare tillåtet att använda abortpillret.
USA • Publicerad 14 april 2023
Högsta domstolen fryser tillfälligt beslut om abortläkemedlet mifepriston. Arkivbild.
Högsta domstolen fryser tillfälligt beslut om abortläkemedlet mifepriston. Arkivbild.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Det var i förra veckan som den konservative domaren Matthew Kacsmaryk i en distriktsdomstol i Texas beslutade att sätta stopp för det mycket använda mifepriston. Bara en timme efter beskedet från Texas utfärdade en federal domare i Washington ett konkurrerande domslut, där fortsatt tillgång till läkemedlet i 17 amerikanska delstater beordrades.

Därefter har USA:s regering och företaget som tillverkar pillren överklagat Texas beslut till Högsta domstolen och krävt att restriktionerna för läkemedlet hävs så länge den juridiska kampen pågår.

Annons

Högsta domstolens beslut innebär att de olika parterna får tid fram till onsdag att lägga fram sina argument.

Mifepriston har varit godkänt i USA i mer än 20 år och används vid en majoritet av aborterna i landet. Även den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ifrågasätter Kacsmaryks dom.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons