Annons
Nyheter

Ett års mordplanering - 14 års fängelse

Under ett års tid planerade kvinnan mordet på advokaten och lejde personer för att utföra dådet. Det slutade med att advokaten sköts utanför sitt hem men överlevde. För kvinnans del blev det 14 års fängelse.
Brott • Publicerad 18 januari 2021
Polisavspärrningarna i samband med att advokaten blev skjuten. Arkivbild.
Polisavspärrningarna i samband med att advokaten blev skjuten. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Advokaten kom precis ut ur hissen utanför sin lägenhet på Kungsholmen i Stockholm den 6 september 2019 när en man avlossade ett skott mot honom, som träffade i buken. Trots det kunde advokaten försvara sig och efter en brottningsliknande kamp lyckades han fly nedför trapporna.

En man i 50-årsåldern dömdes av hovrätten till 14 års fängelse för skjutningen. Men tidigt efter händelsen riktades också misstankar mot en kvinna, även hon i 50-årsåldern, som verkade ligga bakom mordförsöket.

Ytterligare tre

Annons

Misstankarna visade sig stämma. Enligt domen från Stockholms tingsrätt började kvinnan planeringen för att kunna döda mannen 2018.

"Utredningen visar att (NN) är den som ursprungligen bär på önskan att ta livet av (advokaten). Utifrån vad som är utrett om hennes handlande råder det inget tvivel om att hon velat förverkliga denna önskan", skriver tingsrätten i domen.

Och det var inte hon själv som tänkte utföra mordet.

Den första hon blandade in i planerna var en kvinna i 30-årsåldern, som hon av en slump mötte på en restaurang i Stockholm sommaren 2018. De två började umgås och inte långt därefter började den äldre kvinnan att prata om att advokaten skulle dödas.

En vän till den yngre kvinnan, en då 17-årig man, blandades in i mordplanerna och betalades 50 000 kronor för att skjuta advokaten. Senare anslöt en jämnårig vän till mannen, som erbjöd sig att hjälpa till vid gärningen. När den 17-åring som först lejts för mordet drog sig ur tog hans vän på sig uppdraget i hans ställe.

Köpte kniv

De två kvinnorna köpte en kniv som den tilltänkta mördaren skulle använda. Han begav sig med vapnet till advokatens bostad och väntade utanför på honom. Något mordförsök genomfördes dock aldrig eftersom det enligt 17-åringen bland annat varit för mycket folk runt omkring.

Tingsrätten dömer den yngre kvinnan till skyddstillsyn för förberedelse till mord. Den första 17-åringen som åtog sig att mörda advokaten döms även han till skyddstillsyn för samma brott.

Den andre 17-åringen döms för stämpling till mord till skyddstillsyn.

Den äldre kvinnan gav dock inte upp sina planer på att få advokaten mördad.

Anlitade kriminella

Under våren och sommaren uppdrog hon till två män med kriminell bakgrund att döda honom. Den ena av dem var den som avlossade skotten på Kungsholmen i september 2019 och dömdes till 14 års fängelse av hovrätten i juni 2020.

Annons

Den andre döms nu av tingsrätten till sex års fängelse för medhjälp till mordförsöket.

Att han får ett kortare straff än huvudgärningsmannen motiverar tingsrätten med att hans uppdrag varit att backa upp mannen som sköt och att det "inte är utrett att han deltagit i det brottsliga tilltaget på ett som sätt som medför att han ska betraktas som medgärningsman".

Högt straffvärde

Kvinnan som så gärna ville se advokaten död och som tingsrätten konstaterar har planerat mordet under många månader döms till 14 års fängelse för anstiftan av försök till mord.

"Kvinnans brott har ett mycket högt straffvärde. Som anstiftare bedöms hon ha haft lika stor del i det livshotande våldet som den man som höll i vapnet", säger chefsrådmannen Måns Wigén i ett pressmeddelande från tingsrätten.

Kammarårklagare Lucas Eriksson säger till TT att han på det stora hela är nöjd med tingsrättens dom.

– Dock är det lite mild bedömning när det gäller mannen som dömdes till sex års fängelse för medhjälp till mord, säger Lucas Eriksson.

Han har inte ännu beslutat om domen kommer att överklagas.

– Jag kommer förstås att titta närmare på det så får vi se hur det blir.

TT har sökt kvinnans advokat för en kommentar.

Fakta: Mordförsöket på advokaten

Advokaten kom precis ut ur hissen utanför sin lägenhet på Kungsholmen i Stockholm den 6 september 2019 när den 54-årige mannen attackerade honom, beväpnad med pistol. 54-åringen avlossade först ett skott som träffade advokaten i buken, därefter avlossades ytterligare ett skott som träffade advokatens väska.

Efter detta började advokaten försvara sig. Han har själv beskrivit hur han först tänkte att hans liv nu skulle ta slut, men att det sedan väcktes som en "urkraft" inom honom. En brottningsliknande kamp inleddes och advokaten kunde till slut fly nedför trapporna. Advokaten fick livshotande skador av skottet, men kunde efter en tid återgå i arbete.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons