Annons
Nyheter

Risk för livsfarliga laviner i norra fjällen

Risken för laviner är betydande i nordligaste delen av fjällkedjan, i Abisko-Riksgränsenområdet och kring Kebnekaise.
Laviner som går under nuvarande förhållanden kan bli "i praktiken omöjliga att överleva", enligt Naturvårdsverket.
Väder • Publicerad 1 april 2023
Stundande påsklov med betydande lavinfara i Abisko-Riksgränsen och Kebnekaiseområdet. Arkivbild.
Stundande påsklov med betydande lavinfara i Abisko-Riksgränsen och Kebnekaiseområdet. Arkivbild.Foto: Erik Nylander/TT

I de två områdena är lavinrisken betydande, vilket motsvarar tre på en femgradig skala.

"Även om situationen inte på långa vägar är lika allvarlig som i Nordnorge så har vi ett farligt snötäcke även i en del områden som ligger nära den norska gränsen, exempelvis Kirunafjällen", säger Mattias Tarestad vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst i ett pressmeddelande.

Annons

Den ökande lavinfaran beror på väderväxling. Efter en period av klart och kallt väder har det snöat och blåst i veckan, men den nya snön binder inte bra mot den gamla.

"Omöjliga att överleva"

Varningarna gäller fram till 18 på söndagen.

För Abisko-Riksgränsen skriver Naturvårdsverket:

"Drevsnöflak som är så känsliga att de kan utlösas på avstånd från flackare terräng gör att det är klokt att hålla stort avstånd till branta sluttningar. Djupare begravda svagheter innebär att laviner kan bli stora och i praktiken omöjliga att överleva."

"Farligare förhållanden"

Även för Kebnekaisefjällen är drevsnöflak problemet:

"Flaken kan upplevas väldigt lösa, men de kan snabbt bli fastare när solen värmer snötäcket. Det kan orsaka spontana flaklaviner i brant terräng, liksom farligt stora laviner utlösta av skidåkare. Det väntas bli farligare förhållanden ju längre solen hinner värma snön under dagen", skriver verket.

I trakterna av Tromsö i norra Norge omkom fyra personer i laviner under fredagen. Lavinfaran är graderad till 4, vilket innebär mycket farliga förhållanden.

Fakta: Lavinskalan

5 – Extrem lavinfara. Undvik all lavinterräng.

4 – Stor lavinfara. Mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes.

3 – Betydande lavinfara. Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker.

2 – Måttlig lavinfara. Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farliga platserna.

1 – Liten lavinfara. Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.

Källa: Lavinprognoser.se

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons