Annons

Biblioteksbok återlämnad – efter 50 år

Samhälle • Publicerad 8 april 2019
En bok som lämnades tillbaka till Gävle stadsbibliotek på måndagen har varit på vift i över 50 år. Arkivbild.
En bok som lämnades tillbaka till Gävle stadsbibliotek på måndagen har varit på vift i över 50 år. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

En bok som damp ner i postfacket på Gävle stadsbibliotek på måndagen fick personalen att höja på ögonbrynen. Nils Andréns "Nordisk statskunskap" skulle nämligen ha lämnats tillbaka den 7 november 1968.

"Hittade denna bok vid en större skåprensning. Pinsamt med 50 års försening men här kommer den. Förlåt", skriver låntagaren i ett bifogat brev, vilket framgår av ett inlägg som bibliotekarien Susanne Harris gjort på stadsbibliotekets Facebooksida.

Annons

Händelsen är ovanlig.

– Det händer någon gång per år, men 50 år är väl kanske rekord. De brukar vara anonyma, men den här gången var det en ursäktande lapp med, så det var trevligt tyckte jag, säger Susanne Harris till .

Låntagaren riskerar ingen förseningsavgift.

– Nä, absolut inte, det är preskriberat för länge sedan. Men man skulle ändå inte kunnat spåra vem som har haft den, för den finns inte med i vårt system efter datoriseringen, säger Susanne Harris till Gefle Dagblad.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons