Annons
Nyheter

Biden blåser av covidnödläge i USA

USA:s president Joe Biden har undertecknat en lag som avslutar det nationella nödläget som gällt i landet till följd av pandemin. Det kan påverka den i landet infekterade gränsfrågan.
USA • Publicerad 11 april 2023
En motorväg vid gränsen mellan USA och Mexiko utanför staden El Paso i Texas.Foto: Giovanna Dell'Orto/AP/TT

Den nya lagen, som kongressen tidigare klubbat, innebär slutet för nödläget som gällt sedan 13 mars 2020, som frigjort kostsamma statliga penningströmmar till covidtest och gratisvaccin.

Men det avblåsta nödläget kan också påverka gränsen i söder.

Annons

Där har den så kallade "Title 42"-regeln använts för att stoppa migranter vid gränsen med hänvisning till pandemin. Gränsvakter har snabbt kunnat avvisa migranter som korsat gränsen illegalt, för att förhindra smittspridningen.

Redan i maj förra året uppgav den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC att det inte fanns några folkhälsoskäl att behålla regeln, men den har trots det legat kvar i väntan på domstolsavgöranden. Den 11 maj väntas regeln upphöra att gälla, vilket gör att Bidenregeringen får snabba på för att hitta alternativ om man inte vill riskera stora migrantflöden över gränsen, något som kan vara politiskt skadligt.

Vita huset meddelar också en ny satsning på att ta fram nästa generations vacciner och behandlingar mot coronaviruset. En ny satsning som tar över efter Trumpregeringens "Operation warp speed" – som syftade till att i rekordfart ta fram covidvaccin – har presenterats med namnet "Project next gen". Programmet på mer än 5 miljarder dollar ska hjälpa läkemedelsföretag att ta fram nya kandidater mot coronavirusvarianter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons