Annons
Nyheter

Mannen bakom Pentagonläckorna gripen

FBI har gripit den man som misstänks stå bakom USA:s stora läcka av Ukrainarelaterade försvarshemligheter, uppger justitieminister Merrick Garland.
USA • Publicerad 13 april 2023
Polis utanför den misstänkte mannens bostad i North Dighton, Massachusetts.
Polis utanför den misstänkte mannens bostad i North Dighton, Massachusetts.Foto: Michelle R Smith/AP/TT
USA:s justitieminister Merrick Garland under sin korta presskonferens.
USA:s justitieminister Merrick Garland under sin korta presskonferens.Foto: Evan Vucci/AP/TT
De läckta USA-dokumenten uppmärksammas världen över. Här rapporterar sydkoreansk tv om härvan. Bild från centralstationen i Seoul, Sydkorea.
De läckta USA-dokumenten uppmärksammas världen över. Här rapporterar sydkoreansk tv om härvan. Bild från centralstationen i Seoul, Sydkorea.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Den misstänkte mannen identifierades på torsdagen i amerikanska medier som den som ledde den slutna nätgrupp där dokumenten lades upp.

Bara timmar senare omringade den federala polisen FBI hans hus i North Dighton i delstaten Massachusetts. När ett stort antal kraftigt beväpnade poliser och agenter tog sig närmare huset kunde de de odramatiskt gripa mannen, klädd i grå t-tröja och röda kortbyxor.

Annons

– I dag har FBI gripit Jack Douglas Teixeira misstänkt för att olagligen ha fört med sig hemligstämplad information om det nationella försvaret, säger Merrick Garland på en kort presskonferens.

Exakt vilka anklagelsepunkterna blir vid den kommande häktningsförhandlingen är dock inte klart.

– Utredningen är pågående och vi kommer med mer information framöver, säger Merrick Garland.

Teixeira är enligt medier en 21-årig medlem av Massachusetts nationalgarde och flygvapnet. Han uppges arbeta med underrättelsetjänst men är inte officer.

Biden inte oroad

Uppgifterna att Teixeira identifierats kom kort efter att USA:s president sagt att man är nära att hitta en gärningsman.

– Jag är inte oroad över innehållet i läckan. Jag är bekymrad över att det kunde hända. Men det finns inget högaktuellt som vad jag vet är kritiskt (i läckan), sade president Joe Biden tidigare på en presskonferens i Irland där han är på statsbesök

Läckan har annars beskrivits som den allvarligaste för USA på många år, bland annat för att den kan irritera landets allierade.

Vältränad och välutbildad

Uppgifter under onsdagen och tidigt på torsdagen avslöjade att den misstänkte mannen kallas för OG. En källa uppger för The Washington Post att han är vältränad och välutbildad, med tillgång till hemligast tänkbara militära dokument.

Källan är en tonåring som i flera år har ingått i samma slutna nätgrupper som OG, grupper där de nu spridda militärhemligheterna ursprungligen postats, skriver den Washington-baserade tidningen och journalistnätverket Bellingcat.

OG ska ha sagt sig arbeta på "en militärbas" och började för flera månader skriva om hemligheter han sett där. När det blev för bökigt att skriva av dokument fortsatte han med att fotografera dem och sedan lägga upp bilderna.

Annons

De grupper där OG gjorde detta i var små och slutna men internationella, och det tros vara användare i andra länder som nu spritt dokumenten vidare.

– Det är en smart kille. Han vet vad han gjorde när han postade dessa dokument, så klart. Det var ingen olyckshändelse, säger tonåringen.

Fakta: USA-läckan

Vad som påstås vara hemligstämplade amerikanska dokument, många med koppling till kriget i Ukraina, har de senaste veckorna dykt upp på sociala medier och nätforum.

Dokumenten uppges innehålla listor och detaljer om vapenleveranser, bataljonsstyrkor och annan känslig information om kriget. Bland annat ska dokumenten innehålla uppgifter om Ukrainas planerade våroffensiv.

Förutom dokument kopplade till kriget ska läckan även innehålla uppgifter om USA:s övervakning av landets allierade, däribland Israel och Sydkorea.

Läckan anses kunna få stor betydelse och innebära en risk för amerikanska underrättelsekällor. Samtidigt tros den kunna ge Ryssland viktig information om ukrainska styrkor.

Den kan också leda till svalare relationer mellan USA och dess allierade om det visar sig att landet spionerat på dessa. Från bland annat ukrainskt och sydkoreanskt håll har mycket av innehållet beskrivits som falsarier eller desinformation.

Dokumenten har dykt upp på bland annat Twitter, Telegram, 4chan, den spelfokuserade plattformen Discord samt plattformar för Minecraft-spelare. De kan ha publicerats på spelplattformar så tidigt som i januari, enligt journalistnätverket Bellingcat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons