Annons
Nyheter

Biden och Trump får ris för stökig evakuering

USA:s utrikesdepartement agerade inte tillräckligt snabbt när talibanerna tog över makten i Afghanistan 2021, enligt en granskning som Biden-regeringen har låtit utföra.
Afghanistan • Publicerad 1 juli 2023
Familjer evakueras från Kabul i augusti 2021 till Kosovos huvudstad Pristina. Arkivbild.Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

I granskningen får både tidigare president Donald Trump och nuvarande presidenten Joe Biden kritik för sitt agerande innan och efter att USA:s styrkor lämnade Kabul i augusti 2021.

Utrikesdepartementet hjälpte till att få ut nära 2 000 afghanska medborgare i juli och tidigt i augusti, genom ett speciellt visumprogram.

Annons

Men man misslyckades med att genomföra en större insats när situationen i landet försämrades, visar granskningen.

När militären planerade för evakueringen av amerikanska civila och allierade från Afghanistan var det "oklart vem från departementet som var i ledningen", enligt rapporten.

Både Trumps och Bidens respektive regeringar gjorde otillräckliga överväganden av värsta tänkbara scenarier och hur snabbt de kunde komma att utspela sig.

Anställda som arbetade med evakueringen fick dessutom "förvirrande instruktioner" som inte stämde med verkligheten vid den tidpunkten, visar granskningen.

Totalt evakuerade USA uppskattningsvis 124 000 afghaner från landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons