Annons
Nyheter

Biden på årsdagen: Trump "ytterst ansvarig"

USA:s president Joe Biden väntas i ett tal gå hårt åt sin företrädare Donald Trump genom att slå fast att denne är "ytterst ansvarig" för stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium.
USA • Publicerad 5 januari 2022
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

På torsdagen är det exakt ett år sedan uppretade Trumpanhängare attackerade kongressen efter att de lyssnat på ett tal av Trump där han bland annat hävdade att han blivit bestulen på segern i presidentvalet. Trump uppmanade i talet också sina anhängare att "fajtas utav helvete".

I sitt årstal kommer Biden att hävda att det var Donald Trump som provocerade fram attacken och förödelsen.

Annons

Det är Vita husets pressekreterare Jen Psaki som dagen innan berättar om huvuddragen i Bidens årstal som ska hållas i kongressbyggnaden.

Brukar ignorera Trump

Bidens beslut att använda talet på årsdagen för att hålla Trump ansvarig för våldet och anklaga expresidentens republikanska allierade för deras roll i attacken, innebär en vändning i den sittande presidentens förhållningssätt gentemot händelserna för ett år sedan.

Under sitt första år på presidentposten har Biden valt att i stort sett ignorera sin företrädare, medan Trump å sin sida fortsatt sprida konspirationsteorier och att utan bevis hävda att han blev "bestulen" i presidentvalet 2020.

– President Biden har varit klarsynt om det hot som den tidigare presidenten utgör mot demokratin, säger Jen Psaki angående att Biden i talet hårt kommer att peka på Trumps ansvar.

– Han betraktar den 6 januari som en tragisk kulmen av vad de fyra åren med president Trump gjorde mot vårt land, fortsätter hon och tillägger att Biden "kraftfullt kommer att bemöta den lögn som sprids av den tidigare presidenten i ett försök att vilseleda det amerikanska folket".

Nämna expresidentens namn?

På en fråga om Biden kommer att nämna Trumps namn i sitt tal svarar Psaki att "vi finslipar talet nu, men jag tror människor kommer att förstå vem han refererar till".

Meningen var att Donald Trump skulle ha hållit en presskonferens på årsdagen. Men i tisdags meddelade expresidenten att den ställs in, bland annat på grund av den kongressutredning som pågår om händelserna den 6 januari i fjol och som Trump till nyhetssajten Politico hävdar arbetar "totalt opartiskt och oärligt".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons