Annons
Nyheter

Biden: Putin trodde vi var svaga

USA:s president Joe Biden träffar i dag nordiska stats-och regeringschefer i Helsingfors.
På agendan står säkerhetspolitik, grön teknik och stöd till Ukraina.
Politik • Publicerad 13 juli 2023
USA:s president Joe Biden anlände till Helsingfors på onsdagskvällen.Foto: Susan Walsh
Säkerhetspersonal bevakar USA-Nordentoppmötet i centrala HelsingforsFoto: Sergei Grits

Biden anlände till Helsingfors i presidentplanet Air Force One i onsdags kväll. Han kom då direkt från det avslutade Natotoppmötet i Vilnius.

I Helsingfors ska Biden träffa den finländske presidenten Sauli Niinistö, men också statsminister Ulf Kristersson (M), Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.

Annons

Även Kristersson anlände till Helsingfors från Vilnius i onsdags kväll.

Toppmötet hålls i den finländske presidentens palats i Helsingfors där Niinistö tar emot Biden för ett bilateralt möte vid 13-tiden lokal tid.

En knapp timme senare träffas Biden och de nordiska ledarna.

Pressträff med Niinistö

En presskonferens med Biden och Niinistö är planerad till klockan 17.30. Statsminister Kristersson har inte planerat för någon egen pressträff. Däremot kommer Biden och de nordiska statsministrarna göra ett gemensamt uttalande när toppmötet med Biden börjar.

Dagens möte är inte det första där en amerikansk president träffar alla de nordiska ländernas ledare samtidigt. Ett liknande toppmöte hölls i Stockholm 2013. Tre år senare besökte de nordiska ledarna Washington.

Biden har tidigare under denna resa till Europa, förutom Vilnius och Helsingfors, även besökt London för att träffa kung Charles och den brittiske premiärministern Rishi Sunak.

Norden viktigare

Att Biden åker till Helsingfors ses som ett sätt att visa att Norden blir allt viktigare för USA. Finland har nyligen blivit Natomedlem och Sverige är på väg in i alliansen. Därmed kommer Norden få en viktig roll för norra Europas försvar. Med Finlands inträde i Nato har dessutom Natos gräns mot Ryssland utökats med drygt 130 mil.

När Biden anlände till Helsingfors på onsdagskvällen twittrade han om att Nato snart består av 32 fria nationer som håller ihop för att försvara "vårt folk och vårt territorium". Därmed räknar han in Sverige.

Biden twittrade även om att Rysslands president Putin trodde att Nato skulle falla sönder när den ryska armén anföll Ukraina: "Han trodde att demokratiska ledare skulle vara svaga. Men han trodde fel".

Ett annat gemensamt intresse för USA och Norden är stödet till Ukraina. De nordiska länderna har, liksom USA, gett en stor mängd krigsmateriel till Ukraina.

Annons

Ytterligare ett gemensamt intresse är utvecklingen av grön teknik. Där anses nordiska länder ligga i framkanten. Grön teknik är även något USA satsar på.

Några konkreta resultat av toppmötet väntas inte.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons