Annons
Nyheter

Bidragsfusk ska kartläggas

Regeringen ger sex myndigheter i uppdrag att studera omfattningen av felaktiga utbetalningar ur välfärdssystemen och vad de beror på.
Politik • Publicerad 13 januari 2022
Finansminister Mikael Damberg (S) vill stoppa bidragsfusket. Arkivbild.Foto: Johan Jeppsson/TT

De sex är Arbetsförmedlingen, CSN, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Finansminister Mikael Damberg (S) betonar att "inte en krona" ska gå till organiserad brottslighet eller den som fuskar.

Annons

– Vi ska ta kontrollen över välfärden och en viktig del av det är att säkra att de som har rätt till bidrag eller välfärdsersättningar får det. Inga skattepengar ska gå till felaktigheter eller fusk.

18 miljarder varje år

Rapporten ska vara klar 1 mars 2023 och innehålla en bedömning av den totala omfattningen av felaktiga utbetalningar. Studierna ska göras regelbundet.

Delegationen för korrekta utbetalningar uppskattade 2019 att cirka 18 miljarder kronor betalas ut felaktigt varje år. Hälften tros bero på avsiktligt felaktiga uppgifter från den som ansökte om utbetalningen.

– Det är ganska stora uppskattningar i de här siffrorna och därför går vi längre än tidigare och säger att myndigheterna ska jobba med systematiska undersökningar av fusket, så att vi får mer data på hur fusket ser ut och hur omfattande det är, säger Damberg.

TT: Är det inte dags att stoppa fusket snarare än att kartlägga fusket?

– För att stoppa fusket måste man veta exakt hur felaktigheter uppstår.

Ny kontrollmyndighet

Han framhåller att regeringen beslutat om att inrätta en ny myndighet för utbetalningskontroll, som ska vara på plats den 1 juli 2022. Försäkringskassan och kommuner kan sedan november förra året också neka ersättning till personer som anlitar assistansbolag utan tillstånd. Damberg ser kartläggningen som ett underlag för eventuella ytterligare regelförändringar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons