Annons
Nyheter

Prognos: Var tredje såld bil går på el

Trots komponentsbrist spås bilförsäljningen att öka ytterligare under 2022. Drygt var tredje såld bil kommer att vara eldriven enligt Bil Swedens nya prognos.
Ekonomi • Publicerad 3 januari 2022
Fler bilar väntas säljas i år. Arkivbild.
Fler bilar väntas säljas i år. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Under 2021 registrerades 301 000 nya personbilar, vilket är 3 procent fler än 2020 enligt ny statistik från branschorganisationen Bil Sweden.

Det nya året kommer att följa samma trend enligt Bil Sweden, som har en helårsprognos för 2022 på 325 000 nya bilar.

Annons

– Det är dock förknippat med väldigt hög osäkerhet kopplat till hur produktionen kommer att utveckla sig och om flaskhalsar kommer att lösa sig och hur snabbt det går, säger Sofia Linder, chefsekonom vid Bil Sweden på en pressträff.

Laddhybrider populära

Ytterligare en trend som spås att förstärkas är försäljningen av laddhybrider respektive elbilar. Andelen elbilar ökade till exempel under 2021 från 9,6 till 19,1 procent.

– Pandemin har påskyndat elektrifieringen, det har kommit många nya modeller och flera väntas komma ut på marknaden under 2022, säger Sofia Linder.

Sex av tio nyregisterade bilar spås nu nu vara laddbara där elbilarnas andel uppgår till 34 procent och laddhybriderna till 26 procent.

Återigen pekar dock Bil Sweden på det man anser vara bristande laddinfrastruktur som man menar kan begränsa elbilsförsäljningen. Kö vid laddstolpar kan i slutändan innebära att potentiella elbilsköpare väljer ett annat alternativ.

– Vi behöver höja tempot och vi ligger inte alls i takt, säger vd:n Mattias Bergman.

Ta efter Norge

Man vill därför se att Sverige tar efter Norge när det gäller satsningar gällande omställningen.

– Vi kan inte göra det här själv. Ska vi klara teknikomställningen och klimatmålen måste hela systemet fungera. Vi behöver styrmedel inte bara för köp utan även för nyttjande liknande det man har i Norge, säger Mattias Bergman.

Fakta: Bil Swedens decembersiffror

Under december minskade personbilsregistreringarna med drygt 20 procent till 27 582.

Gällande lastbilar skedde en minskning med drygt 30 procent till 2 787.

Tunga lastbilar ökade samtidigt med 25 procent till 541.

Elbilarna stod för drygt 36 procent av registreringarna under december och laddhybriderna för drygt 24 procent.

Källa: Bil Sweden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons