Annons
Nyheter

Bilden av ett Sverige i krig sprids på Tiktok

"Nu kommer kriget", "Ryssland kommer att bomba Sverige".
På videoappen Tiktok, som används av många barn och unga, sprids bilden av att Sverige står på randen till ett krig.
Samhälle • Publicerad 15 januari 2022
Flera filmer och texter på Tiktok inger känslan att Sverige snart är i krig. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Ett axplock av alla filmer och texter som snurrar på Tiktok.Foto: TT

"Rysslands plan för när de invaderar", " Ryssland kommer att bomba Sverige. Varför Ryssland, jag vill inte dö", eller "Nu kommer kriget. Förbered mat och varma kläder", är ett urval av text från de korta videos som cirkulerar på Tiktok just nu.

Budskapet om att ett krig är nära och att Ryssland ska invadera Sverige kan oroa en del barn och unga som får ta del av klippen.

Annons

Enligt Marie Angsell har Bris tagit emot samtal från barn som har berättat om rädsla för krig och för Ryssland.

– Barn är oroade och har frågor om det kommer att bli krig nu och har funderingar på vad som kommer att hända. Barn oroar sig ofta i första hand för hur saker kommer att drabba dem själva och deras närmaste, säger Marie Angsell.

Titta tillsammans

Som vuxen bör man vara medveten om att barn tar del av dels nyhetsrapporteringar och dels av hur vuxna pratar. Samtidigt har de också egna kanaler, som appen Tiktok, där de vistas själva eller kommunicerar med jämnåriga.

– Där försöker man förstå och hantera nyheterna. Som vuxen kan man behöva kliva in och hjälpa till att nyansera det barnet tar del av, säger Angsell.

Det är också viktigt att trygga upp läget om det uppstår oro samt att inte lämna barnet ensamt.

– Man kan utgå från att det här är nyheter som de flesta barn från skolåldern och uppåt tar del av nu.

Om man får kan man som vuxen till exempel titta på klippen tillsammans med barnet.

– Då kan det bli ett sätt att prata om det man ser. Man kan också prata med barnet om att när det händer sådana här stora saker som många oroar sig för kommer det att pratas om och i vissa fall skämtas om det på olika sätt, säger Marie Angsell.

Kan behöva begränsa

När algoritmen på Tiktok främjar det man redan tittar mycket på från början, kan det kännas som att man blir översköljd av klippen.

– Man kan behöva säga till barnet att det är så här det fungerar på appen och kanske begränsa så att man inte fastnar i de här klippen och matar sig själv. Man kanske måste sätta ett stopp själv för hur mycket man tittar, eller hjälpa till med det som vuxen, säger Marie Angsell.

Annons

Man ska också vara försiktig med att inte överföra sin egen oro som vuxen.

– I och med den ganska dramatiska rapporteringen tror jag att alla, både barn och vuxna, i någon utsträckning känner en viss oro. Dels kan man hjälpa till med att normalisera känslan av oro och att man kan bli omskakad och oroad av det man ser på nyheterna, det är en rimlig känsla, säger Marie Angsell.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons