Annons
Nyheter

Björnexpert: Ökad jakt ger fler olyckor

Fyra björnattacker som alla kan kopplas till jakt har skett på kort tid. En förklaring kan vara att björnjakten är mer omfattande i år, enligt rovdjursexpert Benny Gäfvert.
– Fler jägare är ute i skogen vilket ökar risken, säger han.
Natur • Publicerad 8 september 2023
Björn fotograferad i Hälsingland . Arkivbild.
Björn fotograferad i Hälsingland . Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Omständigheterna kring fredagens olycka, då en ung man skadades allvarligt av en björn i Mora kommun, är ännu inte utredda. Enligt polisen pågick älgjakt men inte björnjakt i området. Det går därmed inte att dra säkra slutsatser om den händelsen ännu, påpekar Benny Gäfvert, rovdjursexpert vid Världsnaturfonden.

Samtliga tre tidigare björnattacker – i Hälsingland, Jämtland och Västernorrland – har skett i samband med björnjakt. Eftersom den svenska björnstammen har ökat på sistone är avskjutningen extra stor i år.

Ökad jakt ökar risk

Annons

– Antalet tillfällen som jägare är ute och jagar björn är fler. Med det ökar självklart risken: ökar älgstammen så ökar viltolyckorna på vägarna, enligt samma princip, säger Benny Gäfvert.

Det kan finnas anledning att se över björnjakten, anser han.

– Man bör följa upp incidenterna som skett och ställa sig frågan om de hade gått att undvika, och dra slutsatser ifrån det. Om det sedan mynnar ut i att man förbättrar kunskapen kring jakt på björn, eller att myndigheter ställer högre krav i samband med jakten får vi se. Grundtanken måste vara att varken människor eller björnar ska utsättas för onödiga risker.

Ingen fara i skogen

För motionärer, svampplockare, fågelskådare, ryttare och andra som rör sig i skogarna finns det ingen anledning att vara rädd. Björnen undviker människor och känner av mänsklig närvaro långt innan vi märker av dess, betonar Gäfvert.

– Incidenterna visar att det är i samband med jakt och hundar som olyckor sker. Frågar du jägare som blivit angripna, är de medvetna om att de bedriver en jakt som är knuten till en viss risk. De kan vara självkritiska och inse att de skulle gjort saker på ett annat sätt.

Fakta: Antalet björnar som får skjutas i respektive län

Förra årets tilldelning inom parentes:

Norrbotten: 70 (55)

Västerbotten: 81 (91)

Jämtland: 185 (220)

Västernorrland: 85 (85)

Gävleborg: 140 (120)

Dalarna: 85 (48)

Värmland: 3 (3)

Totalt: 649 (622)

Källa: Länsstyrelserna

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons