Blå flagg vid tolv hamnar och nio stränder
Flaggan är en internationell miljömärkning som visar att anläggningarna uppfyller krav på vattenkvalitet, miljö, säkerhet och service.
– Vid stränderna kan gästerna förvänta sig utmärkta vattenkvaliteter. För hamnarna är det också att avfallshantering fungerar, att det är rent och snyggt, ordning och reda och att säkerheten finns på plats, säger Henrik Alsén, ansvarig för Blå Flagg i Sverige.
I sommar väntas fler besökare än vanligt i såväl hamnar som på stränder, då semestrarna utomlands till stor del är inställda på grund av coronaviruset.
– Jag hoppas att det blir en bra säsong där man också tar till sig alla typer av uppmaningar. Om covid-19 men också vad gäller vattensäkerhet. Att vi hjälper varandra så att det blir en trevlig och säker bad- och båtsommar, säger Alsén.
Blå Flagg har funnits i Sverige sedan 1994. En jury beslutar om vilka anläggningar som ska godkännas efter kontrollbesök på samtliga anläggningar.
– Vi har fått med nya hamnar som inte har haft blå flagg tidigare, vilket är roligt. Bland annat Marstrand och Gävle gästhamn, säger Alsén.
I år finns flaggan på över 4 500 stränder och hamnar i 47 länder runt om i världen.
Fakta: Här hissas blå flagg
Följande anläggningar får hissa blå flagg i sommar:
Blekinge: Hälleviks hamn.
Halland: Båtfjordens hamn, Getterön Marina, Varbergs Innerhamn.
Gävleborg: Gävle Gästhamn.
Skåne: Båstad hamn, Torekovs hamn, Falsterbo strandbad, Kämpinge strandbad, Skanörs havsbad, Långa Bryggan Bjärred.
Stockholm: Heleneborgs Båtklubb, Pampas Marina, Rösjöbadet.
Södermanland: Trosa Havsbad, Trosa Gästhamn.
Västra Götaland: Lagunen Camping, Svalnäsbadet, Villabadet, Marstrands Gästhamn, Vänersborgs Gästhamn och Marina.