Annons
Nyheter

Blev blind i väntan på återbesök

Vård • Publicerad 1 mars 2022
En patient med glaukom (grön starr) fick vänta för länge på sitt återbesök och blev blind på båda ögonen. Arkivbild.
En patient med glaukom (grön starr) fick vänta för länge på sitt återbesök och blev blind på båda ögonen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hösten 2020 besökte en patient med glaukom (grön starr) ögonmottagningen i Östersund för att kolla ögontrycket. Ett återbesök skulle ske efter fyra månader, men patienten fick vänta ett helt år – då var det redan försent, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.

På återbesöket kunde läkare konstatera ett kraftigt ögontryck som redan hade lett till att patienten blivit blind på ena ögat och trots en akut operation på andra ögat kunde synen inte räddas på det ögat heller.

Annons

Nu har Region Jämtland Härjedalen gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Utredningen som fortfarande pågår har dock hittills kunnat visa att det har saknats resurser, både i form av ögonläkare samt ögonsjuksköterskor. Dessutom konstateras att antalet patienter har ökat de senaste åren vilket har bidragit till längre väntetider, enligt SVT.

Rättad: I en tidigare version av texten fick grön starr fel benämning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons