Annons
Nyheter

Blinken till Luleå när EU och USA möts

USA:s utrikesminister Antony Blinken och flera tunga EU-kommissionärer kommer till Luleå i slutet av maj för att diskutera handelsfrågor.
Politik • Publicerad 3 april 2023
Antony Blinken, USA:s utrikesminister, kommer till Sverige i maj för ett möte mellan EU och USA. Arkivbild.Foto: Jacquelyn Martin/AP-TT

– Vi kommer att lyfta fram och lägga särskilt fokus på den gröna omställningen och de digitala framtidsfrågorna, säger utrikeshandelsminister Johan Forssell till TT.

Han kommer tillsammans med utrikesminister Tobias Billström och energiminister Ebba Busch att delta när TTC – USA:s och EU:s handels- och teknikråd – möts i Luleå den 31 maj.

Annons

Mötet, som är en del av det svenska ordförandeskapet i EU, sker under gemensam ledning av USA:s delegation med Antony Blinken i spetsen och två av EU:s exekutiva viceordföranden, Margrethe Vestager och Valdis Dombrovskis.

"Protektionistiska vindar"

Forssell hoppas bland annat på att man ska kunna enas om att ta bort handelshinder och hitta gemensamma standarder för att underlätta för företag som är verksamma på flera olika marknader.

– Tyvärr blåser det ganska protektionistiska vindar i världen just nu, men från svensk sida har vi allt att vinna på att hålla handeln öppen och regelbaserad, säger han.

En av de just nu viktigaste frågorna för relationen mellan USA och EU är IRA – inflationsminskningslagen – som president Joe Biden fick igenom i höstas.

Oro hos EU

Lagpaketet, som omfattar miljösatsningar värda hundratals miljarder dollar, har skapat betydande oro inom unionen för att europeiska företag ska flytta sin verksamhet över Atlanten för att ta del av subventionerna.

Johan Forssell spår dock inte att IRA-frågan kommer att få något större utrymme under mötet i Luleå.

– Det kanske kan komma upp, men den här frågan diskuteras i så pass många andra sammanhang. Därför tror jag inte att den kommer vara dominerande här.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons