Annons
Nyheter

Blomvas i fönstret kan få hemmet att brinna

En vanlig blomvas eller vattenkaraff kan utgöra en brandfara när solen ligger på.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) känner till cirka 30 fall under de senaste åren där reflektioner från solen orsakat bränder.
Olyckor • Publicerad 1 juli 2021
En vas i fönstret eller en vattenkaraff kan utgöra en brandfara. Arkivbild
En vas i fönstret eller en vattenkaraff kan utgöra en brandfara. ArkivbildFoto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Konsumentverket, MSB och forskningsinstitutet Rise går nu ut med en gemensam varning till allmänheten om att glasföremål kan orsaka bränder.

– Vi bedömer nog att det här är en ganska okänd riskfaktor. Jag tror att det är många äldre som känner till det bättre än yngre och att det är lite grann av en generationsfråga, säger Maria Holmberg, utredare på Konsumentverket.

Annons

Konsumentverket har fått in anmälningar om glasföremål som orsakat bränder. Därför fick forskningsinstitutet Rise i uppdrag att testa en specifik glasvas för att se vad som krävs för att en brand ska uppstå. Resultatet visar att när det finns ett utbuktande glasföremål med genomskinlig vätska i så kan det sätta igång en brand i till exempel en tidning, duk eller gardin som finns i närheten.

MSB känner till cirka 30 händelser där glasföremål orsakat bränder, men mörkertalet bedöms som stort eftersom man snabbt kunnat släcka elden.

– Troligen händer det oftare, men man ringer inte brandkåren. Det har säkert varit fler incidenter än de som rapporterats, säger Maria Holmberg.

Konsumentverket uppmanar därför allmänheten att tänka på hur man placerar glasprodukter som är genomskinliga och har en utbuktande form.

– Ställ dem inte i direkt solljus och tänk på vad som står bakom produkten, säger Maria Holmberg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons