Annons
Nyheter

Bodström: "Trycket har varit hårt"

Ola Binis juridiska ombud i Sverige, Thomas Bodström, är inte lika överraskad över den friande domen.
– Trycket på domstolen har blivit så hårt, säger han.
Politik • Publicerad 1 februari 2023
Advokat Thomas Bodström. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Bodström uppger att den internationella uppmärksamheten kring fallet och medias rapportering har gjort det svårare att fullfölja den politiska rättegång det var från början.

– Det har blivit svårare och svårare för dem att döma en oskyldig, säger han.

Annons

Åklagarna har nu en tid på sig att överklaga.

– Men oavsett det, så är den här friande domen en enorm framgång och möjligheten att Ola Bini kan lämna Ecuador har ökat väldigt mycket, även om åklagarna överklagar, säger Bodström.

"Lägre profil"

Han vågar inte spekulera i om det blir ett överklagande.

– Men det jag vet är att åklagaren under förhandlingen i går höll en mycket lägre profil, och hade en mycket kortare plädering än tidigare, säger Bodström.

Thomas Bodström har tidigare inte varit nöjd med stödet från det svenska utrikesdepartementet.

– Det var väldigt svagt från början, men blivit bättre och bättre. Även ambassaden har aktiverat sig hårdare. Vi har haft möten och legat på och det har faktiskt gett resultat, säger han.

Amnesty välkomnar

Amnesty International, som länge följt Ola Binis fall, välkomnar den friande domen. Enligt Amnesty har myndigheterna i Ecuador, inklusive inrikesministern och presidenten, försökt påverka fallet på ett sätt som "står i strid med rättsstatens principer".

"Beslutet att fria Ola Bini är en seger både för rättvisan och för alla dem som försvarar digitala rättigheter och den personliga integriteten", skriver Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige, i en mejlkommentar till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons