Annons

Bollförbunden i jämställdhetssatsning

Tre av de största bollsporterna i Sverige inleder en ny jämställdhetssatsning.
Målet är att ge kvinnor lika mycket makt som män att forma idrotten.
Fotboll • Publicerad 16 januari 2020
"Sätt bollen i rullning", ett samarbete mellan Svenska fotbollförbundet (SvFF), Svenska basketförbundet, Svenska handbollförbundet och intresseorganisationen Elitfotboll Dam (EFD), är ett nytt projekt med målet att ge kvinnor mer makt att forma idrotten. Arkivbild.
"Sätt bollen i rullning", ett samarbete mellan Svenska fotbollförbundet (SvFF), Svenska basketförbundet, Svenska handbollförbundet och intresseorganisationen Elitfotboll Dam (EFD), är ett nytt projekt med målet att ge kvinnor mer makt att forma idrotten. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Riksidrottsförbundet (RF) står för finansieringen av projektet, under namnet "Sätt bollen i rullning", som är ett samarbete mellan Svenska fotbollförbundet (SvFF), Svenska basketförbundet, Svenska handbollförbundet samt intresseorganisationen Elitfotboll Dam (EFD).

"Vi vill skapa bättre förutsättningar för kvinnor att ta steget in och även stanna kvar som förtroendevalda inom idrotten. Vi vill också öka antalet kvinnor med bred kunskap inom idrotten och få ett större urval som vill, och kan ta sig an nationella och internationella uppdrag", säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Annons

Målet är att kvinnor och män ska ges liknande förutsättningar att driva idrottsfrågor, och den inledande fasen av projektet handlar om att intervjua kvinnor i ledande positioner för att se hur läget ser ut, och vad som behöver förändras.

Annika Grälls, EFD:s ordförande och ledamot i SvFF:s förbundsstyrelse, ska leda projektet tillsammans med Daniel Alsarve, forskare i idrottsvetenskap vid Örebro universitet.

"Det handlar inte bara om en jämn könsfördelning när det kommer till antal, utan att personer får likartade förutsättningar för att leda och driva idrottsfrågorna. Bättre balans i styrelserummet gynnar både ledare och utövare. Ja, hela idrottsrörelsen", säger Annika Grälls.

Resultatet ska sedan kunna förmedlas vidare till andra idrottsförbund.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons