Annons
Nyheter

Bolsonaro på väg hem till Brasilien

Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro kan snart vara tillbaka i Brasilien. Han säger att han planerar att återvända någon gång de kommande veckorna.
Brasilien • Publicerad 12 februari 2023
Brasiliens tidigare president, den högerextreme Jair Bolsonaro, planerar att återvända till Brasilien. Arkivbild.
Brasiliens tidigare president, den högerextreme Jair Bolsonaro, planerar att återvända till Brasilien. Arkivbild.Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Brasiliens förre president, den högerextreme Jair Bolsonaro, har varit i USA sedan den 31 december förra året. Han kom till Florida samma kväll som hans efterträdare Luiz Inácio Lula da Silva svors in som Brasiliens president.

På lördagen talade Jair Bolsonaro under ett evenemang arrangerat av den högerextrema organisationen "Yes Brazil USA" i Florida och kommenterade då för första gången när han tänker resa tillbaka till Brasilien. Beskedet från Bolsonaro var att han har för avsikt att återvända till Brasilien "de kommande veckorna".

Annons

Bolsonaro reste först in i USA på ett enmånaders diplomatvisa som inte var giltigt efter den 31 januari. Hans advokater sade nyligen till medier i Brasilien att Bolsonaro ansökt om turistvisum för att kunna stanna längre i USA.

Det har varit en del spekulationer kring om och när Jair Bolsonaro ska återvända till Brasilien där han utreds för en rad brott, bland annat anstiftan till upplopp i samband med att kongressen stormades av hans anhängare den 8 januari.

Fakta: Upploppen i Brasilia

Tusentals anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro samlades på söndagen den 8 januari på Praca dos Três Poderes där kongressbyggnaden, presidentpalatset och Brasiliens högsta domstol ligger.

Demonstranter bröt genom avspärrningar, slog sönder fönster och tog sig in i byggnaderna.

Upploppsmakarna besköts med tårgas, gummiklädda kulor och chockgranater av polis på marken och från helikoptrar.

Efter ett par timmar återtog polis kontrollen över byggnaderna.

Källor: O Globo, AFP, AP, CNN Brasil

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons