Annons
Nyheter

Bolsonarokonkurrent kommer ut: "Är stolt"

Brasilien • Publicerad 3 juli 2021
Guvernör Eduardo Leites ska utmana president Jair Bolsonaro – och homofobin i det brasilianska samhället.
Guvernör Eduardo Leites ska utmana president Jair Bolsonaro – och homofobin i det brasilianska samhället.Foto: Felipe Della Valle/AFP/TT

Den brasilianska delstaten Rio Grande do Suls guvernör Eduardo Leite berättar i en intervju med tv-kanalen Globo att han är homosexuell.

– Jag är en guvernör som är gay snarare än en gayguvernör. Precis som Obama i USA inte var en svart president utan en president som var svart. Och jag är stolt över det här, säger Leite enligt brittiska The Guardians översättning.

Annons

36-åriga Leite är mittenpartiet PSDB:s kandidat i nästa års presidentval och den första öppet homosexuella presidentkandidaten i landets historia.

Homofobi och våld mot hbtq-personer har ökat i Brasilien, vilket ofta kopplas samman med den växande evangeliska rörelsen vars stöd var avgörande för president Jair Bolsonaros valseger 2018.

Den konservative högerpopulisten Bolsonaro har upprepade gånger gått till attack mot hbtq-rättigheter och tidigare förklarat att han hellre skulle ha en död son än en homosexuell son.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons