Annons

Bönder får dela på 730 miljoner i krisstöd

Lantbruk • Publicerad 5 april 2019
Sommarens torka ledde till den minsta svenska spannmålsskörden sedan 1959, utbredd foderbrist och nödslaktning. Arkivbild.
Sommarens torka ledde till den minsta svenska spannmålsskörden sedan 1959, utbredd foderbrist och nödslaktning. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Snart öppnas möjligheten att ansöka om stöd för att lindra konsekvenserna av förra sommarens torka. 730 miljoner kronor ska fördelas till det svenska lantbruket genom ett kombinerat areal- och djurbaserat stöd. Den 15 april är första ansökningsdatum.

"Stödet kommer att göra nytta och det känns bra att vi kan öppna upp ansökan om några veckor. Nu uppmanar vi alla som har rätt till krisstödet att söka det", säger Mirja Hjers, avdelningschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Annons

Fjolårets torka ledde till den minsta svenska spannmålsskörden sedan 1959, utbredd foderbrist och nödslaktning. Enligt Jordbruksverkets så kallade sektorkalkyl torkade 75 procent av nettoinkomsten bort för lantbrukarna under den långvariga värmen i somras.

Ytterligare 30 miljoner kronor kommer att avsättas för utvecklingsprojekt riktat mot trädgårdsnäringen som ska främja möjligheterna för en höjd beredskap för extrema väderförhållanden i framtiden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons