Boris Johnson: Häv immuniteten för misstänkt

Storbritannien • Publicerad 7 oktober 2019
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.Foto: Peter Summers/AP/TT

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppmanar USA att upphäva den diplomatiska immuniteten för en 42-årig kvinna som är gift med en amerikanskt diplomat och lämna ut henne till Storbritannien. Kvinnan misstänks för att ha kört den bil som var inblandad i en olycka den 27 augusti i Northamptonshire i England där en 19-årig motorcyklist omkom – men nu har hon lämnat landet.

– Jag tycker att det inte kan vara rätt att använda processen med diplomatisk immunitet för denna typ av syften, säger Johnson.

Utrikesminister Dominic Raab ska ta upp saken med sin amerikanska motsvarighet Mike Pompeo och har redan pratat med ambassadör Woody Johnson.

USA:s ambassad skriver i ett uttalande att det är ovanligt att immunitet hävs och att varje sådant fall övervägs väldigt noga på grund av de möjliga följderna internationellt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.