Annons
Nyheter

Borne vill lugna ned pensionsstriden

Uppretade folkmassor fortsätter att protestera i pensionsstriden i Frankrike. Premiärminister Élisabeth Borne manar till lugn och slår an en mer försonande ton än president Emmanuel Macron.
Frankrike • Publicerad 7 april 2023
Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne slår an en mer försonande ton i den rasande pensionsstriden. Arkivbild.
Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne slår an en mer försonande ton i den rasande pensionsstriden. Arkivbild.Foto: Lewis Joly/AP/TT

– Vi måste ge folk lite ro. Landet behöver kylas av, säger Borne till franska medier.

Frankrikes regering har under flera års tid aviserat en omstöpning av landets omfattande pensionssystem, vilket bland annat innebär en höjning av den allmänna pensionsåldern. Demonstrationer har rasat landet över de senaste månaderna, emellanåt våldsamt.

Annons

Möten med fackföreträdare på onsdagen gav inget resultat. Borne vill dock understryka att de franska facken inte får "förödmjukas".

– Det är bättre med lugnande ord än stigmatiserande ord, säger Laurent Berger, som leder det största fackförbundet CFDT till BFM TV, men han tillägger att lugn och ro endast kan uppnås om reformen slopas.

Regeringen har anklagat facken för att inte vilja kompromissa. En anonym källa i Macrons läger säger till AFP att pensionsförslaget har demokratiskt stöd, med hänvisning till att det franska folket valde Macron med vetskap om dessa planer.

Regeringen kringgick i slutänden parlamentet för att driva igenom pensionspaketet. I ett nästa steg ska konstitutionsrådet granska lagtexten och ge besked den 14 april.

Rättad: En felaktig åldersangivelse i faktarutan om den allmänna pensionsåldern åtgärdad.

Bakgrund: Pensionsstriden

President Emmanuel Macrons regering har länge försökt samla stöd för ett nytt pensionssystem i Frankrike. I det system som föreslås ska många skilda pensionsplaner bli färre och den allmänna pensionsåldern höjas från 62 till 64.

Senaten röstade för paketet, men i nationalförsamlingen saknades ett fåtal röster. Då utlöste regeringen paragraf 49.3 i grundlagen, som ger den rätt att kringgå nationalförsamlingens ledamöter och anta en lag på eget bevåg.

Ledamöterna hade då en sista möjlighet att stoppa förslaget genom misstroendeomröstningar för att fälla regeringen. Två sådana skedde, men regeringen klarade sig genom bägge.

I praktiken går den genomsnittlige fransmannen i pension vid 62 år och fyra månaders ålder, enligt siffror från 2020 (i Sverige är det drygt 64 år). Skillnaderna är dock stora mellan de många pensionsplanerna. Snittpensionen ligger på motsvarande 15 700 kronor (2020).

Den relativt låga allmänna pensionsåldern infördes år 1982. Varje försök att ändra på systemet har utlöst enorma protester.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons