Annons
Nyheter

Investmentbolagen sänken på sur börs

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan nedåt på bred front, med investmentbjässar som Kinnevik och Investor som sänken.
Även de ledande Europabörserna backade.
Börs • Publicerad 16 augusti 2021
Börsveckan inleddes nedåt. Arkivbild
Börsveckan inleddes nedåt. ArkivbildFoto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Börsens breda OMXS-index backade 1,2 procent, samtidigt som det smalare OMXS30 tappade 1,4 procent.

Kursfallen kom på bred front, med 27 av 30 av de mest omsatta aktierna i OMXS30-index på minus. Investmentbolagen Investor och Kinnevik föll hårt, ned med 4,0 respektive 3,9 procent.

Annons

Klädjätten H&M backade 3,2 procent och gruvbolaget Boliden tappade 2,7 procent.

Verkstad gick också trögt. Aktierna i Sandvik och SKF sjönk med 2,2 respektive 2,0 procent.

De enda aktierna som steg på OMXS30-index var Astra Zeneca, upp 0,6 procent, ABB, upp 0,3 procent, samt Getinge, upp 0,1 procent.

Spelutvecklaren Evolution följde med sina kinesiska konkurrenter nedåt och backade 1,9 procent sedan statliga medier i Kina rapporterat om skärpta kontroller av spelsektorn.

Smittspridningen i Japan och geopolitisk oro efter att talibanerna tagit kontroll över Afghanistans huvudstad Kabul satte sin prägel på marknaden.

Från Kina kom samtidigt oväntat svag statistik från industrin, detaljhandeln och fastighetsmarknaden, medan Japans BNP-tillväxt i andra kvartalet var oväntat stark. Det var överlag en nedåtgående börstrend i Asien.

Utvecklingen på Stockholmsbörsen låg i linje med de ledande Europabörserna. Londonbörsens FTSE-index backade 1,0 procent, medan Parisbörsens CAC 40-index gick ned 0,8 procent och Frankfurts DAX-index tappade 0,5 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons