Annons
Nyheter

Börsen avslutade stökig vecka uppåt

Stockholmsbörsen avslutade en stökig börsvecka uppåt, efter korrektionen nedåt i torsdags.
OMXS-index steg 1,1 procent. För hela veckan blev det, trots turbulensen, en uppgång med 2 procent.
Börs • Publicerad 9 juli 2021
Stockholmsbörsen avslutade veckan uppåt. Arkivbild.Foto: Johan Hallnäs / TT

Fastighetsbolaget Fabeges aktie gick upp 4,4 procent efter en delårsrapport. Fertilitetsbolaget Vitrolifes aktie steg 0,5 procent efter torsdagens besked om ett mångmiljardförvärv av laboratoriebolaget Igenomix.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index lyfte skogskoncernen SCA 3,1 procent och gruvkoncernen Boliden 2,7 procent. En annan vinnare var verkstadskoncernen ABB som steg 2,3 procent.

Annons

Uppgången var bred, med 26 av 30 OMXS30-aktier på plus.

På ledande Europabörser drog biltillverkare och gruvbolag uppåt i en rekyl efter kursfallen i torsdags. Även banksektorn och aktier med koppling till resor gick starkt.

På Stockholmsbörsen lyfte storbankernas aktier omkring 1,5 procent.

De ledande Europabörserna hade också en dag med stigande aktiekurser.

Londonbörsens FTSE100-index steg 1,3 procent, Frankfurtbörsens DAX-index gick upp 1,7 procent medan Parisbörsens CAC40-index lyfte 2,1 procent.

Den kraftiga korrigeringen nedåt på börserna i Europa i torsdags – en av de sämsta börsdagarna hittills i år – förklaras av ökad smittspridning i pandemin och oro för en svagare återhämtning än väntat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons