Annons
Nyheter

ABB ledde uppgång på börsen

Stockholmsbörsen steg brett första handelsdagen efter påskhelgen. OMXS-index lyfte 1,6 procent.
Ekonomi • Publicerad 11 april 2023
Stockholmsbörsen inledde veckan, dominerad av inflationsstatistik, med att stiga. Arkivbild.
Stockholmsbörsen inledde veckan, dominerad av inflationsstatistik, med att stiga. Arkivbild.Foto: Tim Aro/SvD-TT

Av företagen i OMXS30-index, som listar de mest omsatta aktierna, steg en klar majoritet. Allra bäst gick verkstadsbolagen ABB och Nibe, upp 3,3 respektive 2,9 procent. Också storbankerna hade en bra dag. Nordea ökade till exempel 2,5 procent.

I botten på OMXS30 återfanns molntjänstbolaget Sinch, som backade 1,8 procent, och nätkasinobolaget Evolution, ned 1,7 procent.

Annons

Under veckan är inflationen i fokus. På tisdagsmorgonen kom nya siffror från Norge och Danmark och dagen därpå presenteras statistik över USA:s konsumentprisindex. På torsdag kommer dessutom både inflationssiffror och producentprisindex från USA.

På fredag presenterar Statistiska centralbyrån siffror för den svenska inflationen under mars. Under torsdagen kommer också ny arbetslöshetsstatistik och finansmarknadens inflationsprognos.

Banken SEB offentliggjorde på tisdagen sin boprisindikator, som visar en liten stabilisering, men hushållen räknar med att bostadspriserna sjunker framöver.

De ledande Europabörserna steg, mest CAC-index i Paris som lyfte 0,9 procent. FTSE100-index i London ökade 0,6 procent och DAX-index i Frankfurt gick upp 0,4 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons