Annons
Nyheter

Festen följd av baksmälla på Stockholmsbörsen

Efter tre dagars uppgång sjönk Stockholmsbörsen i linje med omvärlden.
OMXS-index stängde på minus 1,1 procent.
Börs • Publicerad 15 januari 2021
Stockholmsbörsen hade backat när det var tid för stängning på fredagen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen hade backat när det var tid för stängning på fredagen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Med fredagens nedgång har hela börsveckans lyft för OMXS-indexet raderats ut.

Sämst bland de 30 på storbolagslistan OMXS30 gick bilsäkerhetsföretaget Autoliv, minus 3,2 procent. Automationskoncernen ABB föll 2,8 och nätkasinoleverantören Evolution Gaming tappade 2,4 procent.

Annons

I motsatt riktning gick defensiva aktier som mobiloperatörerna Tele 2 och Telia med uppgångar på 1,2 procent respektive 0,7 procent.

Tidigare i veckan förekom uppgifter om att Deutsche Telekom förbereder en försäljning av ett nederländskt dotterbolag där just Tele2 är delägare. Tele2 får dessutom stöd i att det kan bli tal om en större aktieutdelning än det tidigare förutspåtts, enligt DNB Markets.

Negativ utveckling för Scandic

Butikskedjan Clas Ohlson redovisar ett försäljningsfall på 14 procent i december, trots att onlineförsäljningen steg med 45 procent. Aktien sjönk 3,5 procent.

Aktien i Scandic Hotels föll 3,9 procent efter en marknadsuppdatering där hotellkedjan uppger att beläggningen ligger på cirka 15 procent i januari, samma nivå som i december, och att man förhandlat ned hyror för 850 miljoner kronor.

En våg av oro för nya bakslag för den globala tillväxten sveper över marknaden sedan eurozonen blir allt mer nedstängt i covid-19-pandemin och virusspridningen återigen verkar ha fått fäste i Kina.

Stödpaket hjäpte inte

Ett förslag till stödpaket på 1 900 miljarder dollar från tillträdande president Joe Biden och ett besked om från USA:s centralbankschef Jerome Powell om att det inte finns några planer på att strama åt penningpolitiken hjälpte inte för att höja börshumöret.

Oväntat starka rapporter från tre amerikanska storbanker hjälpte heller inte och fortsatt dyster detaljhandelsstatistik från USA stärkte den negativa konjunkturbilden.

De ledande Europabörserna föll också. FTSE100-index i London tappade 0,9 procent, DAX-index i Frankfurt föll 1,4 procent och CAC40-index i Paris gick ner 1,2 procent.

Även på börsen i New York var utvecklingen dyster några timmar före stängning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons