Annons
Nyheter

Börsen sjönk inför trettondagen

Stockholmsbörsen sjönk under den korta handelsdagen inför trettondagen.
OMXS-index backade 0,5 procent.
Börs • Publicerad 5 januari 2022
Protokoll från USA:s centralbank i fokus på marknaden. Arkivbild.
Protokoll från USA:s centralbank i fokus på marknaden. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Halvdagshandeln inför helgdagen präglades bland annat av månadssiffror från biltillverkaren Volvo Cars, som med hänvisning till komponentbrist redovisar ett försäljningsras på 18,1 procent för december.

Aktien hängde först på ett globalt lyft uppåt för fordonsaktier, men vid stängning låg den på minus 1 procent.

Annons

Flygbolaget SAS föll samtidigt med drygt 4 procent efter de kraftiga kursuppgångarna sedan årsskiftet.

Bilsäkerhetsbolaget Autolivs aktie drog i andra riktningen, upp med 0,6 procent.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index tyngde investmentbolagen Kinnevik och Investor, ned med 2,4 respektive 2,1 procent. Bland sänkena fanns även medicinteknikbolaget Getinge och lastbilstillverkaren AB Volvo, ned med 1,5 respektive 0,7 procent.

Ledande Asienbörser sjönk överlag under onsdagens handel, med undantag för Tokyobörsen, där fordonsaktier bidrog till att lyfta index upp på plus.

På marknaden var fokus på protokollet från senaste räntemötet hos USA:s centralbank Federal Reserve, som kommer i kväll. Analytiker och investerare hoppas hitta signaler om planerna för kommande penningpolitiska åtstramningar.

De ledande Europabörserna steg. FTSE-index i London ökade 0,2 procent, CAC 40-index i Paris lyfte 0,8 procent och DAX-index i Frankfurt hade vid 17.30-tiden gått upp 0,7 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons