Stockholmsbörsen återhämtade sig

Börs Artikeln publicerades
Stockholmsbörsen stängde på minus 0,1 procent efter att ha hämtat in en del av morgonens nedgång.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Stockholmsbörsen stängde på minus 0,1 procent efter att ha hämtat in en del av morgonens nedgång.

Oro kring utvecklingen i Mellanöstern sänkte till en början Stockholmsbörsen på onsdagen. Men nedgången dämpades under dagen och det breda OMXS-indexet stängde på minus 0,1 procent.

Irans attack mot amerikanska militärbaser i Irak spär på den geopolitiska oron och tryckte ned börstemperaturen. Dessutom visar tysk industriordersiffror i november på en oväntad nedgång.

Men trots detta blev börsreaktionen ganska måttlig och i både Frankfurt och Paris vände börserna upp till plus i eftermiddagshandeln.

Även i Stockholm försvann det mesta av det tidiga fallet, där index tidvis var en procent ner i morgonhandeln. Bland storbolagen var det ändå övervägande rött med störst nedgång för Handelsbanken, minus 1,3 procent.

Klassiskt konjunkturokänsliga bolag som Swedish Match, upp 1,9 procent, och Essity, upp 0,8 procent, klarade sig bättre. Även Boliden tillhörde vinnarna, och steg 1,6 procent.

Ett högre oljepris fick bland annat Lundin Petroleum, upp 1,4 procent, att lyfta. Lundin Petroleum får också hjälp i form av ändrad rekommendation från Danske Bank till köp från tidigare behåll.

Den långa statsobligationsräntan sjönk inledningsvis som en konsekvens av att placerarna söker sig till säkrare värdepapper. Men även denna reaktion försvann senare under dagen.

Även de ledande Europabörserna hämtade in morgonens nedgångar. Londonbörsens FTSE100-index stängde i stort sett oförändrat, medan CAC40 i Paris steg 0,3 procent och DAX i Frankfurt lyfte 0,7 procent.