Annons
Nyheter

Börsveckan inleddes uppåt

Stockholmsbörsen inledde börsveckan uppåt, i linje med de ledande Europabörserna. Det breda OMXS-indexet stängde 0,5 procent upp.
Börs • Publicerad 11 september 2023
Stockholmsbörsen återhämtar sig. Arkivbild
Stockholmsbörsen återhämtar sig. ArkivbildFoto: Tim Aro/SvD/TT

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index lyfte vitvarutillverkaren Electrolux 2,8 procent och gruvkoncernen Boliden ökade 2,7 procent.

Verkstadskoncernen Alfa Laval pressas av ett sänkt riktpris från analytiker på den amerikanska storbanken Citi. Aktien föll 2,1 procent. Läkemedelskoncernen Astra Zeneca tappade samtidigt 3,1 procent och värmepumpsbolaget Nibe backade 3,2.

Annons

Även de ledande Europabörserna steg något.

Uppgången fick bland annat draghjälp av tydliga kurslyft på Wall Street när USA-börserna öppnade.

På valutamarknaden steg nedtryckta asiatiska valutor – som den japanska yenen och Kinas yuan – bland annat sedan Japans centralbankschef kommit med hökaktiga uttalanden och kollegorna i Peking varnat för spekulation mot yuanen.

Kronan hängde med de asiatiska valutorna uppåt och steg några ören mot dollarn och euron. En dollar kostar 11:08 kronor, medan en euro ligger på 11:90 kronor. Det kan jämföras med förra veckans bottennapp kring 11:16 kronor för en dollar och 11:94 kronor för en euro.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons