Annons
Nyheter

Börsen lyfte efter oväntade inflationssiffror

En oväntat låg inflation i april sprider hopp om att vi befinner oss nära räntetoppen i svensk ekonomi.
Stockholmsbörsen breda OMXS-index lyfte 0,6 procent – och räntekänsliga fastighetsbolaget SBB rusade.
Börs • Publicerad 15 maj 2023
Stockholmsbörsen inledde handelsveckan uppåt. Arkivbild.
Stockholmsbörsen inledde handelsveckan uppåt. Arkivbild.Foto: Tim Aro/SvD/TT

Veckans handel på Stockholmsbörsen inleddes med en uppgång på bred front. Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index lyfte 25 av 30 aktier.

Mest uppåt bland tungviktarna gick det krisande fastighetsbolaget SBB som dras med stora skulder – aktien rusade 10,6 procent. Medicinteknikbolaget Getinge och molntjänstbolaget Sinch hamnade på andra och tredje plats på OMXS30-listan med uppgångar på 2,7 respektive 2,1 procent.

Annons

Vitvarujätten Electrolux gick mot strömmen med en nedgång på 1,9 procent. Även bilsäkerhetsföretaget Autoliv, modejätten H&M och verkstadsjätten ABB tappade, med nedgångar på 0,9, 0,1 respektive 0,1 procent.

Byggbolaget JM steg 4,3 procent efter beskedet att pensionsförvaltaren AMF Tjänstepension har köpt 3,45 miljoner aktier i bolaget.

Inflationen vek ned sig mer än väntat i april, både KPI-siffran och den så kallade kärninflationen. Inflationen är avgörande för vad Riksbanken gör med styrräntan på junimötet efter det gångna årets räntehöjningar från 0 till 3,50 procent – vilket i sin tur påverkar både riskaptiten på börsen och boräntor.

Utvecklingen var blandad på ledande Europabörser. Londonbörsens FTSE100-index steg 0,3 procent, Parisbörsens CAC40-index lyfte 0,1 procent och Frankfurtbörsens Dax-index handlades i sidled.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons