Annons
Nyheter

Borttappat F 35 återfunnet

USA • Publicerad 19 september 2023
Ett avancerat stridsplan av typen F|35 som den amerikanska militären tappade bort över South Carolina i USA i söndags. Nu kan det ha hittats – ett stort område med vrakdelar har upptäckts. Arkivbild.
Ett avancerat stridsplan av typen F|35 som den amerikanska militären tappade bort över South Carolina i USA i söndags. Nu kan det ha hittats – ett stort område med vrakdelar har upptäckts. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP/TT

Sökandet efter det försvunna stridsplanet av typen F 35B Lightning II i South Carolina i USA verkar vara över. Vrakdelar från det har hittats utspridda på landsbygden, omkring 120 kilometer norr om det amerikanska flygvapnets bas i Charleston som planet utgick ifrån.

Planet försvann i söndags efter något som militären kallat för "missöde". Piloten sköt ut sig och landade med fallskärm. Men planet uppges ha fortsatt flyga och har varit försvunnet. Basen har, via sociala medier, bett allmänheten om hjälp att hitta det.

F 35 är ett avancerat, eftertraktat och mycket dyrt flygplan med en prislapp på cirka 80 miljoner dollar, motsvarande 900 miljoner kronor. Det är omtalat för att vara extra svårt för fienden att upptäcka, även med radar. Enligt en talesperson för flygbasen bidrog just de egenskaperna till problem i sökandet. Dessutom fungerade inte planets transponder.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons