Annons
Nyheter

Bosnien fritt från odetonerade klusterbomber

Bosnien • Publicerad 8 september 2023
Minor och odetonerad klusterammunition har plågat befolkningen i Bosnien-Hercegovina i decennier. Arkivbild.
Minor och odetonerad klusterammunition har plågat befolkningen i Bosnien-Hercegovina i decennier. Arkivbild.Foto: Sulejman Omerbasic/AP/TT

Nära 30 år efter Balkankrigens slut är Bosnien-Hercegovina äntligen fritt från odetonerad klusterammunition, enligt Norsk folkehjelp som gjort en stor del av röjningen.

Under de elva åren röjningen pågått har man hittat 2 157 blindgångare, uppger operationens chef Per Håkon Breivik. Landet har undertecknat en konvention vars mål var att färdigställa röjningen till den 1 september i år.

Annons

"Den historiska händelsen är en betydlig seger för civilbefolkningen, och ger hopp om en tryggare framtid för Bosnien-Hercegovina och andra länder som ännu lider av hotet från klusterbomber", säger Breivik på organisationens hemsida.

Under Balkankrigen på 1990-talet spreds stora mängder klusterbomber över landet, och många sprängladdningar från dem detonerade aldrig. De har lemlästat hundratals människor efter krigens slut, enligt organisationen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons