Nyheter

Bosnienserber firar kontroversiell 30-årsdag

Nya manifestationer visar bosnienserbers ökade och mycket kontroversiella vilja till frigörelse från Bosnien-Hercegovinas centralstyre.
Bosnien-Hercegovina • Publicerad 9 januari 2022
Bosnienserber paraderar i en kontroversiell marsch i östra Sarajevo på söndagen.
Bosnienserber paraderar i en kontroversiell marsch i östra Sarajevo på söndagen.Foto: AP/TT
Medlemmar i Republika Srpskas polisstyrka på marsch i Banja Luka.
Medlemmar i Republika Srpskas polisstyrka på marsch i Banja Luka.Foto: Radivoje Pavicic/AP/TT

Bosnienserber firade 30-årsdagen av det unilaterala utropandet av en självständig region. Utropandet för 30 år sedan ses som inledningen på det förödande kriget i Balkan.

Omkring 800 medlemmar av polisstyrkan i Republika Srpska (den bosnienserbiska delen av landet) deltog i en marsch i dess största stad Banja Luka. Totalt samlade arrangemanget omkring 2 700 personer.

Paraden markerar samtidigt den ökade kraften bakom bosnienserbiska krav på självstyre i området, som var mycket hårt drabbat under Bosnienkriget 1992–1995.

I de östra delarna av Sarajevo, Bosnien-Hercegovinas huvudstad, bar en stor samling människor fram en 527 meter lång serbisk flagga längs med gatorna.

"Ingen frihet utan stat"

Söndagens manifestationer genomfördes i skuggan av bosnienserbernas tilltagande separatistiska strävanden, där de vill ta sig ur statsbildningen Bosnien-Hercegovina. I december röstade bosnienserbiska parlamentariker för ett ökat frigörande från centralstyret i Bosnien-Hercegovina.

– Vi har skapat Republika Srpska då vi vet att det inte finns någon frihet för det serbiska folket om det inte har sin egen stat, sade den kontroversielle ledaren Milorad Dodik i Banja Luka på söndagen.

Faktum är att högtidlighållandet av självständighetsutropandet har förklarats bryta mot Bosnien-Hercegovinas grundlag.

Uppdelat land

Milorad Dodik är Republika Sprskas representant i Bosnien-Hercegovinas delade ledarskap. Det bosniska centralstyret bygger på representation från landets två självstyrande områden, där de etniska grupper som stred i Bosnienkriget till exempel ingår i samma militärmakt.

Kritiken mot separatiststrävandena är stark både regionalt och internationellt.

Bosniaker i landets andra självstyrande region varnar för att Dodiks försök kan leda till våldsamheter. USA har riktat sanktioner mot bosnienserbiska representanter, som har trappats upp. Dessa viftar Dodik undan.

– Det gör det klart för mig att jag måste lyssna till er, att ni inte valde mig för att tillmötesgå USA:s önskningar utan det serbiska folkets, sade Dodik inför åhörare på söndagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.