Annons
Nyheter

Bostadspriserna fortsätter nedåt

I december månad fortsatte bostadspriserna att mattas av på bred front. En del kan förklaras av lågsäsong på bostadsmarknaden, men inte allt, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Ekonomi • Publicerad 3 januari 2022
Bostadspriserna, särskilt huspriserna, sjunker i nästan hela landet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Även om det normalt är lugnare på bostadsmarknaden mot slutet av året är prisnedgången så pass stor framför allt i norra Sverige så där tycker jag mig se lite av ett trendskifte, säger Robert Boije.

Huspriserna sjönk mellan 0,1–2,5 procent i december månad i hela landet. På bostadsrättssidan syntes även där en svag men bred prisminskning överallt förutom i Storstockholm och Storgöteborg, enligt statistik från SBAB:s tjänst Booli.

Vänd trend i norr och Göteborg

Annons

I norra Sverige har huspriserna fallit med 6,5 procent de senaste tre månaderna och för bostadsrätter är siffran minus 5,9 procent. Dessförinnan hade både huspriserna och lägenhetspriserna rusat.

– Förmodligen har uppgången trissats lite av att människor valt att köpa bostäder i mer perifera lägen när man kunnat arbeta hemifrån i pandemin, och möjligen är det är en liten backlash på det.

Trots nedgången ligger prisutvecklingen på mer än tio procent plus det senaste året i norra Sverige.

Även i Storgöteborg, där huspriserna gått ned 2,5 procent bara i december, kan pristrenden ha vänt nedåt, säger Robert Boije.

Spår lägre priser 2024

Banken SBAB väntar sig en svag prisuppgång på bostäder under 2022, men sedan visar prognosen en negativ prisutveckling.

– När vi tittar på vad som förklarar prisutvecklingen bakåt i tiden är det framför allt två faktorer: Ränteförändringar och hushållens inkomster. När vi gör prognoser för kommande år ser vi en svag uppgång med ungefär två procent år 2022, och sedan ser vi faktiskt framför oss en nedgång, säger Boije.

I SBAB:s senaste prognos bedömde de att bostadspriserna i slutet av 2024 kommer vara fem procent lägre än de är i dag på grund av kommande räntehöjningar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons