Annons
Nyheter

Bostadsrätter gick upp i rök – tre döms

Plötsligt var bostadsrätterna sålda, utan att ägarna till lägenheterna hade informerats av styrelsen. Kvar fanns bara lånen. Nu döms tre män till kännbara fängelsestraff.
Brott • Publicerad 11 januari 2022
Tre män döms av Helsingborgs tingsrätt till kännbara fängelsestraff för grov trolöshet mot huvudman. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

För 24 miljoner kronor såldes fastigheter som tillhörde tre bostadsrättsföreningar i Helsingborg utan att samtliga föreningsmedlemmar var informerade, enligt åklagarens beskrivning i samband med åtalet. Samtidigt likviderades bostadsrätterna.

Nu döms tre personer som ingått i föreningarnas styrelser till fängelse i två år och sex månader, respektive två år och fyra månader, för grov trolöshet mot huvudman. De döms också till femårigt näringsförbud.

Annons

Beslutet om att sälja fastigheterna fattades vid en extra bolagsstämma, som inte samtliga medlemmar i bostadsrättsföreningarna inte var kallade till. De blev inte heller i efterhand informerade om försäljningen utan upptäckte detta först när deras banker sade upp bostadslånen.

Det finansbolag som köpte fastigheterna betalade genom kvittning av skulder som de misstänkta och deras företag har haft sedan tidigare till den nya ägaren.

En stor del av lägenheterna i de berörda bostadsrättsföreningarna ägdes av företag som två av de nu dömda männen stod bakom, men några av dem ägdes av utomstående, som köpte dem 2008–2010. Samtliga lägenheter i fastigheterna hyrdes ut i andra hand.

Hur de drabbade bostadsrättsägarna ska kompenseras kommer att avgöras i ett separat tvistemål. De tre männen har nekat till brott.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons