Annons

Bra blågula vibbar: "Hoppas det blir häftigt"

Hattrick och VM-guldfirande efter seger mot Ryssland i våras.
Nu väntar en ny stormatch i JVM-semifinalen mot stornationen från öst för Lucas Raymond:
Ishockey • Publicerad 3 januari 2020
Lucas Raymond hoppas på ännu ett skönt VM-minne mot Ryssland.
Lucas Raymond hoppas på ännu ett skönt VM-minne mot Ryssland.Foto: Erik Simander/TT

Sju spelare i det svenska JVM-laget får bra vibrationer när Ryssland kommer på tal.

De var med och tog Sveriges första VM-guld på U18-nivå i april i Örnsköldsvik när Ryssland besegrades efter förlängning.

Annons

Frölundatalangen Lucas Raymond blev den stora matchvinnaren då han gjorde hattrick i finalen och det avgörande målet.

Hans bästa hockeyminne så klart i en hockeykarriär som precis tagit fart.

– Ja, det var speciellt med hemmaplan och familjen på plats.

"Grymt duktig"

Nu ska nya minnen skapas i Ostravar Arena i tjeckiska Ostrava på lördagseftermiddagen. Ryssland har tre spelare med från U18-laget, däribland målvakten Jaroslav Askarov, också 17 år, som ser ut att bli förstavalet.

– Han är en grymt duktig målvakt så det gäller att vi kommer till bra lägen. Det finns säkert lite saker vi kan använda genom att scouta honom, men det viktigaste är att vi fokuserar på vad vi ska göra, säger Raymond.

Frölundaforwarden, som gjort två mål och två assist hittills, är osäker på om finalen i våras spelar så stor roll nu.

– Vi får se om de spelar likadant eller hur de tycker och tänker, men det är en ny match med många andra spelare som förhoppningsvis slutar likadant, säger han.

Raymond var länge ett osäkert kort inför JVM då han plågades av en infektion under halva december. Bara dagarna innan avresan till Tjeckien fick han beskedet att han kunde vara med.

– Det känns bra. Det var en rolig match i kvartsfinalen (5–0 mot Tjeckien) och det blir bättre och bättre. Jag hoppas ta nya steg mot Ryssland, säger Raymond.

"Flera hot"

Frölundatalangen fick en slashing över armen i slutet av kvartsfinalen men tränade på fredagen och spelar mot Ryssland.

Annons

– När man får en smäll så där så är det aldrig kul, men det är skönt att jag har blivit bra, säger han.

Medan Sverige har spetsarna i turneringens poängligaledare Nils Höglander och skytteligaledare Samuel Fagemo har Ryssland en imponerande bredd med fem olika forwards som gjort sex poäng.

– De har flera hot. Det är skillnad om du möter en bra förstakedja, då kan du fokusera på att stänga ned dem, men har man det på tre kedjor så är du mer beroende av att spela ett bra försvarsspel kollektivt, säger förbundskaptenen Tomas Montén.

Hans recept för framgång är dock att hans lag ska fortsätta trampa på gasen.

– Givetvis måste vi spela ett bra försvarsspel över hela banan som jag tycker vi hade i kvartsfinalen mot Tjeckien, men sedan utnyttja vår fart och kreativitet när vi själva har pucken. Det lag som kan tvinga det andra att spela mer defensivt kommer att ha en fördel, säger Montén.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons