Annons
Nyheter

Branden i Gävle under kontroll – faran över

Den kraftiga branden på en återvinningsanläggning i Gävle är under kontroll, uppger räddningsledaren vid 23-tiden på onsdagen. Under kvällen varnades allmänheten för röken, men faran är nu över.
Brand • Publicerad 4 augusti 2021
Ett viktigt meddelande till allmänheten utfärdades efter branden i Gävle, men strax före 22-tiden var faran över. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Larmet från återvinningsanläggningen i centrala Gävle kom in strax före klockan 14.30. Branden startade i plastbalar utomhus och spred sig sedan till en fabriksbyggnad. De anställda hade utrymt lokalerna och det brann kraftigt när räddningstjänsten kom fram.

– Det var tio till femton meter höga lågor från plastbalarna, säger Niklas Hammarlund, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Under kontroll

Annons

Under kvällen pågick ett intensivt arbete att hindra branden från att spridas till närliggande byggnader och vid 23-tiden uppgav räddningstjänsten att man lyckats.

– Branden är under kontroll. Vi gjorde fyra tydliga begränsningslinjer ganska tidigt emot angränsade byggnader och de lyckades vi hålla, säger räddningsledaren Hans Nornholm.

Ett 20-tal brandmän finns på plats under natten. Den eldhärjade byggnaden kommer att brinna ner till grunden och arbetet väntas pågå även under torsdagen.

– Vi jobbar med eftersläckning och vi har kranbilar som lyfter bort byggnadsdelar som har rasat in för att komma åt att släcka. Det är ganska komplicerat eftersom vi inte kan vara inne i byggnaden. Det är utvändig släckning vi ägnar oss åt, säger Hans Nornholm.

Varning utfärdades

Ett så kallat VMA (viktigt meddelande till allmänheten) utfärdades i Gävle på grund av den kraftiga rökutvecklingen. 21.50 hävdes varningen och faran är nu över.

Inga människor har rapporterats skadade. I området finns många företagslokaler varav flera fick utrymmas.

Det är än så länge oklart vad som orsakat branden.

– Det får vi titta på när branden är släckt, säger Viktor Dicksved vid polisens region Mitt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons