Annons
Nyheter

Brand i i flerfamiljshus i Hallunda

Boende i ett 50 meter långt lägenhetshus i Botkyrka kommun tvingades evakuera efter det att en brand spridit sig från ett intilliggande funktionshus.
Men räddningstjänstens plan att låta trätaket brinna av kan ha räddat lägenheterna under.
Brand • Publicerad 10 augusti 2022
Räddningstjänsten larmades till en brand i Hallunda i Botkyrka under natten mot onsdag. Arkivbild.
Räddningstjänsten larmades till en brand i Hallunda i Botkyrka under natten mot onsdag. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Strax efter klockan två under natten mot onsdagen kom ett larm om en brand i ett så kallat funktionshus, som räddningstjänsten beskriver som tvättstuga samt grovsoprum i Hallunda utanför Stockholm.

Byggnaden, som bedöms vara cirka 50 kvadratmeter, stod i full brand när räddningstjänsten kom fram. Då hade branden även spridit sig till det intilliggande 50 meter långa flerfamiljshuset med två våningar samt två portar.

Annons

– Det har då även tagit sig i taket i bostadshuset. Det är betongfasad och betongbjälklag mellan de översta lägenheterna, och takkonstruktionen är av trä, så då beslutades att inte lägga på vatten – det blir bara större skador av det, säger Roger Magnusson, vakthavande befäl vid Södertörns brandförsvar.

I stället lät de taket brinna av samtidigt som lägenheterna bevakades och samtliga boende evakuerades.

Strax efter klockan 04 uppger Magnusson att läget är under kontroll då branden kraftigt har avtagit och lägenheterna bedöms ha klarat sig okej.

– Lägenheterna verkar ha klarat sig ganska bra, säger han.

En person skadades lindrigt av brandrök och fick tas om hand av ambulanspersonal på plats.

Räddningstjänsten bedömer att de kommer att vara på plats en bit in på morgonen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons