Annons
Nyheter

Brand i plastfabrik – allmänheten varnas

Brand • Publicerad 9 maj 2020
En större okontrollerad brand pågår på Borealis industrianläggning i Stenungsund. Branden ska ha startat efter ett haveri i en gaskompressor.
En större okontrollerad brand pågår på Borealis industrianläggning i Stenungsund. Branden ska ha startat efter ett haveri i en gaskompressor.Foto: Mikael Berglund/TT

En större brand pågår på Borealis industrianläggning i Stenungsund. Branden, som ska ha brutit ut i en havererad gaskompressor, är inte under kontroll och en kraftig rökpelare sträcker sig mot skyn.

– Det är brännbara gaser som kan ansamlas och tända, så det är absolut allvarligt, säger Patrik Midenborn vid räddningstjänsten.

Annons

Larmet kom klockan 20.45 på lördagskvällen och räddningstjänsten är på plats med 17 enheter – däribland enheter från Göteborgs räddningstjänst som bistår i insatsen.

– Vi gör ingen prognos nu när det här kan vara under kontroll eller avslutat, säger Patrik Midenborn.

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har sänts ut, där räddningstjänsten uppmanar boende i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Borealis är Sveriges enda tillverkare av polyeten, även kallat etenplast, och har runt 1 000 anställda.

Företaget skriver på sin hemsida att inga personer är skadade i branden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons