Annons
Nyheter

Ny räntehöjning i Brasilien – elfte i rad

I skuggan av amerikanska centralbankens räntehöjning höjer Latinamerikas största ekonomi räntan med 50 punkter.
Ekonomi • Publicerad 16 juni 2022
Priserna i Brasilien stiger, och landets centralbank vidtar åtgärder. Arkivbild.
Priserna i Brasilien stiger, och landets centralbank vidtar åtgärder. Arkivbild.Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

Det är den elfte höjningen i rad i Brasilien, och den så kallade selicräntan är därmed uppe i 13,25 procent – den högsta nivån sedan januari 2017.

Brasiliens centralbank har varit en av de mest aggressiva i världen vad gäller att bekämpa inflationen. I mars 2021 låg räntan som jämförelse på rekordlåga 2 procent.

Annons

Den då låga räntan sattes för att få fart på landets ekonomi efter pandemin, men snart fick centralbanken i stället ändra inställning till att bekämpa de stigande priserna – framför allt på mat och bränsle – som slår mot landets konsumenter.

Tre gånger i rad höjdes selicräntan med 150 punkter vardera fram till februari i år, därefter har tre på vardera 100 punkter följt.

Inflationen i maj sjönk förvisso med 0,4 procentenheter, men de 11,73 procenten är långt i från Brasiliens mål på 3,5 procent. Analytiker bedömer att räntehöjningarna kommer att ha effekt och att inflationen är nere på 8,89 procent i slutet av året. Men det riskerar att ske på bekostnad av den ekonomiska tillväxten, som tros landa på svaga 1,2 procent i år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons